Waarom medewerkersvrijwilligerswerk

Je wilt goed doen voor de samenleving en laat je medewerkers graag groeien door hen mogelijkheden te bieden om als vrijwilliger een rol in de samenleving te laten vervullen door medewerkersvrijwilligerswerk. Maar wellicht heb je nog strategische vragen op weg naar de next step. Good Busy kan je helpen bij een succesvolle aanpak.

 

Wat is medewerkersvrijwilligerswerk

Vrijwillige inzet door je medewerkers wordt ook wel medewerkersvrijwilligerswerk of corporate volunteering of employee volunteering genoemd. Dit is als medewerkers van een onderneming tijd en kennis beschikbaar stellen voor sociale ondernemingen, non-profit organisaties of goede doelen. Dit kan door bij te dragen aan eenmalige activiteiten of door het aangaan van langdurige verbindingen om samen - lokale - gemeenschappen te versterken en sociale impact te creëren.

Het doen van vrijwilligerswerk door medewerkers heeft een grote sociale impact die verder gaat dan de vrijwilligersactiviteit zelf.

 

 

 

Impact voor de samenleving

 • Er liggen veel maatschappelijke vraagstukken in onze samenleving die vragen om door meer schouders gedragen te worden. Bedrijven kunnen daar een wezenlijke bijdrage aan leveren.
 • Er is vanuit non profit organisaties veel behoefte aan vrijwilligers die met kennis, hart en handen willen bijdragen om deze doelen te behalen.
 • Eenmalige inzet voor maatschappelijke organisaties is fijn, maar structurele en duurzame partnerschappen zijn zeer nodig.
 

Impact voor het bedrijf

 • Maatschappelijke inzet voor het bedrijf draagt bij aan de rol van goede buur, het versterkt je reputatie en maakt je een aantrekkelijke werkgever.
 • Bovendien kan het bijdragen aan het wet- en regelgeving en diverse bedrijfsdoelen op het gebied van HR of Social return.
 • Het verbindt diverse doelgroepen in de samenleving die elkaar niet altijd op natuurlijke wijze ontmoeten
 • 61% van de bedrijven in Nederland draagt al actief bij aan de samenleving, vaak in de vorm van sponsoring en giften, maar veel maatschappelijke organisaties zijn ook op zoek naar expertise en praktische ondersteuning en vrijwilligers en bedrijven kunnen daar een substantiële bijdrage aan leveren.
 

Impact voor je medewerkers

 • Vrijwillige inzet kan onder andere bijdragen aan zingeving, teambuilding, leiderschap, skills ontwikkeling, horizonverbreding, empathie, trots en plezier.
 • 77% van de medewerkers geeft aan dat door het bedrijf gesteunde vrijwilligersactiviteiten essentieel zijn voor het welzijn en vitaliteit van medewerkers.
 • 57% minder verloop als medewerkers zich verbonden voelen door inspanningen van een bedrijf op het gebied van vrijwilligerswerk.
 • Medewerkers ontwikkelen (soft) skills via vrijwillige inzet.
 

 

 

Impact maken

Een partnerschap tussen een bedrijf en een non-profitorganisatie kan beide partijen veel opleveren en samen kunnen ze veel impact maken. De Good Busy impact circle maakt zichtbaar waar de belangen van partijen samenkomen en dat is de plek waar de meeste impact plaatsvindt. Lees meer

 

 

 

 

 

 

Maatschappelijk betrokken ondernemen vanuit 5 M's

Medewerkersvrijwilligerswerk is een vorm van Maatschappelijk Betrokken Ondernemen (MBO). Er zijn diverse manieren om als bedrijf je MBO vorm te geven. Zo kun je aan de samenleving bijdragen door het delen van resources zoals mensen, middelen, munten en expertise. Aan de basis van deze filosofie staat het 5M-model. Lees meer.

 Voorbeeld van afbeelding

 

 


 

 

 

 

Uitgelicht

  Partners:     Movisie

  Cookie-instellingen