#100verhalen: Bas en Laurie – CitySeeds

966 keer bekeken {0} reacties

Het was tijdens een reis door Zuid-Amerika dat de Nederlandse Bas en Braziliaanse Laurie tot een nieuw inzicht kwamen: eten kun je makkelijk zelf verbouwen. Eenmaal terug in Nederland wilden ze zelf ook graag aan de slag en sloten zich aan bij CitySeeds in Middelburg.

Laurie Guidobono en Bas Wattel hebben elkaar in Nederland ontmoet via een dating-app. Bas vond na zijn studie biologie werk in Eindhoven en Laurie, die uit Brazilië komt, studeerde in diezelfde stad. Er bloeide iets moois op en ze besloten na enige tijd samen door Zuid-Amerika te trekken.
Tijdens het reizen door onder andere Costa Rica, Peru en Bolivia zagen Bas en Laurie hoe de plattelandsbewoners hun eigen groenten, fruit en bonen kweekten. “Zij hoeven voor hun eten bijna nooit naar de supermarkt, ze verbouwen het meeste zelf.” Dat je makkelijk voor je eigen eten kunt zorgen, was een eyeopener voor de twee. Als ecoloog is Bas zich altijd bewust van de natuur om zich heen en toch was het nog niet bij hem opgekomen zijn eigen eten te gaan kweken.

In de supermarkt zijn groenten en fruit al snel duur en we vinden dat iedereen verse groenten en fruit zou moeten kunnen eten, net als wij.

CitySeeds

Midden in de coronacrisis keerden ze terug naar Nederland, vestigden zich in Middelburg en wilden graag iets om handen hebben. In combinatie met hun fascinatie voor het zelf laten groeien van voedsel, kwamen ze als vrijwilliger uit bij CitySeeds. In deze gemeenschapstuin wordt gezond en vers voedsel gekweekt voor mensen die het zich niet zelf kunnen veroorloven. “In de supermarkt zijn groenten en fruit al snel duur en we vinden dat iedereen verse groenten en fruit zou moeten kunnen eten, net als wij, daarom zijn we gaan helpen.” Wekelijks komen tussen de tien en twintig Middelburgers gratis een pakket met verse groenten ophalen, met dank aan de vrijwilligers van de tuin.
Inmiddels is Bas naast de vrijwillige inzet voor een dagdeel veldcoördinator geworden in dienst van CitySeeds. Naast het werk op het land stuurt hij de andere vrijwilligers aan. Zijn collega-veldcoördinator heeft samen met een lokale ecologische boer een tuinplan per seizoen gemaakt, waardoor er gericht getuinierd kan worden. De vrijwilligers, een bonte boel van gepensioneerden, werkenden, reïntegranten, studenten en AZC-bewoners, krijgen na een shift in de tuin een tasje met groenten en fruit mee. Bas ziet dat zijn medevrijwilligers die vanuit het AZC komen allerlei groenten leren kennen die voor hen onbekend zijn. “Spinazie en postelein groeien bijvoorbeeld niet in veel Afrikaanse landen. Eerst weten ze niet wat ze ermee kunnen, maar met het bijgeleverde recept komen ze er wel uit, dat is leuk om te zien."

De natuur als supermarkt

Intussen hebben Bas en Laurie elders in Middelburg een eigen stuk grond in gebruik om op te kunnen moestuinieren. Voor Laurie, die in een Braziliaanse stad is opgegroeid, was het concept van een moestuin of volkstuin onbekend. “Hier in Nederland heb je bij elke stad wel een of meer complexen waar mensen uit de stad in hun vrije tijd heen gaan, dat heb je in Brazilië niet. Ik heb het idee dat mensen hier veel meer de natuur waarderen, misschien is het voor Brazilianen zo gewoon om mooie natuur om zich heen te hebben, dat ze het niet echt meer zien. Dat drukke mensen met een baan in Nederland zelf hun groenten willen kweken, vind ik wel interessant en daar zijn wij nu ook mee bezig: urban farming. De natuur als onze supermarkt!”

Zaadjes

Om van hun eigen stukje grond elders in Middelburg een succes te maken, helpt Bas zijn vader in diens moestuin. “Hij heeft zijn hele leven al zo’n tuintje, maar behalve onkruid wegtrekken, hielp ik nooit met verbouwen. Nu ben ik blij dat ik wat van hem kan leren en heb ik het idee dat hij door mij wat meer op ecologische wijze is gaan werken.”
Onder de Braziliaanse zon in de tuin van Laurie haar ouders groeien nu ook groenten en fruit: zij zijn geïnspireerd door de verhalen en foto’s van hun dochter en schoonzoon en zelf gestart met kweken.
Nu de dagen langer en warmer worden, hebben Laurie en Bas veel zin zelf aan de slag te gaan. Bonen, sla en tomaten, dat zijn de favorieten van het stel. Het voorzaaien is al begonnen. Je kunt wel zien: overal waar een zaadje wordt gepland, ontstaat iets moois. Of het nu op Tinder is of in de aarde.

Ben je geïnspireerd en wil je weten hoe jij je vrijwillig in kunt zetten? Bekijk de mogelijkheden via vrijwilligerswerk.nl.
> Bekijk de mogelijkheden om je vrijwillig in te zetten in Middelburg.
> Lees hier meer over CitySeeds.

 

Partners:     Movisie

Cookie-instellingen