Nynke Magendans-Beintema speelt haar rol met verve en heel veel plezier. Eens per maand is er de bewonersdag in het kasteel te Vaassen en zijn in alle vertrekken mensen te vinden die een persoon spelen uit de tijd dat het kasteel bewoond was. “Anna Margaretha trouwde met de heer des huizes en was een dame van rijke komaf. Zij heeft het kasteel destijds omgetoverd van Middeleeuws naar Frans chique.”
Een nieuwe invulling
Met veel plezier vertelt Nynke over ‘haar’ kasteel. Oude gebouwen, landhuizen, geschiedenis: het is een liefhebberij van haar. Het is dan ook geen toeval dat ze als vrijwilliger terecht kwam bij Kasteel Cannenburch. “Een jaar of zes geleden liepen mijn opdrachten als fysiotherapeut wat terug en ging ik op zoek naar een andere invulling van mijn tijd. Ik wist dat er bij het kasteel, niet ver van mijn huis, vrijwilligers actief waren en heb gewoon gevraagd of ze nog iemand konden gebruiken.” Tot Nynke haar grote vreugde was dat het geval en sindsdien hoort ze bij de kasteelfamilie. Cannenburch valt onder Geldersch Landschap & Kasteelen, waartoe nog zo’n honderdvijftig natuurgebieden, landgoederen en kastelen behoren. Op elke plek zijn vrijwilligers actief en dit kasteel alleen al zijn dat er al rond de tachtig.
We zijn met een grote groep en dat is een mooie vergaarbak van kennis, ervaring en ideeën.
De kasteelwerkzaamheden
De vrijwilligers doen allerlei verschillende dingen. Zo zijn er mensen die de tuin en het park eromheen onderhouden en in het kasteel zelf actief zijn. Er zijn rondleiders, suppoosten, winkeliers en er is een onderhoudsploeg. Nynke werkt inmiddels niet meer als fysiotherapeut en kan zich vol overgave op haar kasteelwerkzaamheden storten. Ze is er wekelijks drie of vier keer te vinden: de helft van de tijd leidt ze groepen rond en de andere helft loopt ze rond op de zalen of staat ze als gastvrouw bij de entree of in de winkel. Daarnaast houdt ze zich ook nog bezig met de bloemstukken in het kasteel en bij speciale evenementen, zoals kerst en festivals op het terrein is ze altijd van de partij. “We zijn met een grote groep en dat is een mooie vergaarbak van kennis, ervaring en ideeën. Omdat het kasteel naast vier medewerkers van Geldersch Landschap & Kasteelen door de groep vrijwilligers wordt gerund, voelt iedereen zich ook verantwoordelijk.”
Levende geschiedenis
De jurk komt trouwens niet alleen tevoorschijn op de bewuste bewonersdagen. Ook de kleuters die het kasteel bezoeken, kunnen rekenen op Anna Margaretha in vol ornaat. Vanaf het moment dat de kasteelvrouwen de deur openen, wanen de kleuters zich in andere tijden. Ze mogen dan raden waar dat blauwe ding naast het bed voor dient en of de kinderen vroeger ook aan de grote eetkamertafel mee aten. De blauwe geval wordt vaak aangezien voor een gitaarhouder, want van een bidet hebben de kleuters nog nooit gehoord en nee, de kinderen aten vroeger niet aan tafel, maar elders, want het dure porselein was voorbehouden aan de volwassenen.
Dat Nynke op deze manier kan bijdragen aan het levend houden van de geschiedenis vindt ze fantastisch. “De schoonheid van kastelen en ook andere oude gebouwen spreken altijd tot de verbeelding, maar als je er niks meer mee doet, is het niets anders dan een mooi stenen gebouw. Op het moment dat er mensen zijn die erover vertellen, gaat het leven en prikkelt het de fantasie. Ik ben echt heel blij dat ik onderdeel ben van het in leven houden van de geschiedenis van deze plek.”
Na al die jaren wandelen door de zalen kent ze wel zo’n beetje elk geluid van het kasteel. Tijdens haar suppoostrondes houdt ze altijd goed haar oren en ogen open om te luisteren en zien of alles goed gaat. “Als ik het geluid van piepend en schurend ijzer hoor komen uit een bepaald vertrek weet ik al dat er iemand aan de kachel zit. Dan moet ik toch even vertellen dat het niet helemaal de bedoeling is.” Wie wil weten hoe zo’n kachel werkt en hoe de mensen in die tijd leefden, kan van de kasteelvrouwe zelf een uitleg krijgen, of het nu Nynke is of Anna Margaretha.