Rick Straathof onderzocht voor zijn scriptie wat de redenen zijn voor vrijwilligers om te stoppen met vrijwilligerswerk en hoe vrijwilligers hun tijd daarna spenderen. Aangezien wij hier wel wat meer over willen weten, stelden we Rick een paar vragen.
1. Je staat op een verjaardagsfeestje en je moet in drie zinnen uitleggen waar je scriptie over gaat, wat zeg je dan?
"Mijn scriptie gaat over de redenen waarom vrijwilligers stoppen met hun vrijwilligerswerk en wat ze daarna gaan doen op vrijwilligersgebied. Dit heb ik onderzocht bij vrijwilligers uit het particuliere initiatief (PI), die normaliter een hoge intrinsieke motivatie hebben en daardoor bovengemiddeld lang intensief vrijwilligerswerk uitvoeren."
2. Wat is de belangrijkste conclusie of aanbeveling die je doet?
“Mijn scriptie is opgedeeld in twee onderdelen, exit-redenen van vrijwilligers en het leven na vrijwilligerswerk. In het eerste onderdeel vond ik 3 nog niet benoemde redenen voor vrijwilligers exit, namelijk (1) financiële onzekerheid (bij vrijwilligers die actief zijn binnen buitenlands PI's), (2) ze stopten omdat ze het vrijwilligerswerk niet meer leuk vonden of dat ze niet meer uitgedaagd werden (Vrijwilligers in mijn onderzoek waren 6-28 jaar actief in de PI) en (3) de PI groeide, waardoor de vrijwilliger de connectie miste met het initiatief. De belangrijkste conclusie in het tweede gedeelte is dat als vrijwilligers stopte door een persoonlijke redenen (bijv. opvoeding van de kinderen, financiële onzekerheid) deze in een later stadium graag terugkeerde bij de organisatie.”
3. Voor wie is deze scriptie interessant om te lezen?
“Deze scriptie is interessant om te lezen voor managers van vrijwilligersorganisaties. Op de juiste manier omgaan met vrijwilligers die stoppen is onderdeel van het verduurzamen van je vrijwilligersorganisatie. Hierdoor kan je meer te weten komen over de eigen organisatie. Daarnaast is het interessant voor mensen die actief zijn of geïnteresseerd zijn in het particulier initiatief.”
4. Welke concrete aanbevelingen voor de praktijk zou je kunnen geven?
“Ik kan vrijwilligersmanagers concreet aanbevelen om actief te monitoren waarom een vrijwilliger stopt. Bij een persoonlijke reden kan het nut hebben om in contact te blijven met de vrijwilliger, aangezien deze na het “oplossen” van de reden voor stoppen, weer terug vrijwilligerswerk zou willen doen bij de organisatie. Wanneer de vrijwilliger stopt om organisatorische redenen, dan keert de vrijwilliger het op basis van dit onderzoek niet meer terug in de organisatie.”
Wil je meer lezen over vrijwilligers exit en de redenen waarom vrijwilligers stoppen met vrijwilligerswerk? Klik dan op deze link voor Rick zijn gehele scriptie.