Iedereen wil ontmoetingsplekken, maar hoe maak je ontmoeting betekenisvol?

ProfielfotoMark Molenaar 16-11-2023 1444 keer bekeken 0 reacties

Maar liefst 13 politieke partijen noemen ontmoetingsplekken in hun verkiezingsprogramma. Voor langer thuiswonende ouderen, tegen eenzaamheid, voor leefbaarheid en tal van andere onderwerpen. Voor iedereen die zich bezighoudt met ontmoetingsplekken; lees wat werkt voor betekenisvol contact.

Bij de foto (Michel Heerkens): Minister Conny Helder (VWS) neemt de publicatie Vrijwilligersinitiatieven als waardevolle ontmoetingsplekken in ontvangst.

Vanuit alle hoeken klinkt terecht de roep om te investeren in ontmoetingsplekken. Laagdrempelige activiteiten voor en door burgers, zoals een koffie-ochtend, een inloopplek of een klussendienst, zouden leiden tot meer onderlinge verbondenheid en betrokkenheid. Alleen, het is niet genoeg om mensen simpelweg ‘gezellig’ bij elkaar te brengen.

Betekenisvol

Met de publicatie Vrijwilligersinitiatieven als waardevolle ontmoetingsplekken laten onderzoekers van de Universiteit voor Humanistiek zien wat de maatschappelijke waarde van ontmoetingsplekken is en wat er nodig is om betekenisvol contact tot stand te brengen. Dit is contact waarin mensen bijvoorbeeld kwaliteiten in zichzelf ontdekken, een luisterend oor treffen, ruimte krijgen voor serieuze gesprekken.

Ruimte maken

Wat er nodig is voor betekenisvol contact, illustreren de onderzoekers door te beschrijven hoe (vrijwillige) coördinatoren op verschillende manieren ruimte maken met de inrichting en begeleiding van hun vrijwilligersinitiatief. Juist bij complexe hulpvragen of onderlinge spanningen kwam naar voren hoe coördinatoren dit doen. Ze passen bijvoorbeeld de rollen van vrijwilligers op maat aan, ze richten de ruimte van de activiteit in om een ander soort samenzijn te suggereren, of begeleiden deelnemers 1-op-1 om op verschillende manieren contact te maken met andere deelnemers. Onderzoeker en promovenda Laurine Blonk: “Coördinatoren laveren daarbij tussen het zoeken naar mogelijkheden en het respecteren van grenzen. Betekenisvol contact tot stand brengen is een kunst en een kunde.”

Pleidooi om verder te kijken

De onderzoekers pleiten ervoor om verder te kijken dan de oorspronkelijke doelstellingen van initiatieven en dan specifiek naar de manier waarop ze fungeren als plekken waar mensen kunnen blijven onderzoeken wie ze samen willen en kunnen zijn. In de publicatie staan handvatten voor coördinatoren voor het zoeken naar mogelijkheden en het respecteren van grenzen.

Over het onderzoek

De publicatie is gebaseerd op een recente studie naar vrijwilligersinitiatieven als ontmoetingsplekken. De onderzoekers keken hoe deelnemers, hulpvragers en vrijwilligers elkaar ontmoeten en relaties ontwikkelen bij een dwarsdoorsnede van Nederlandse vrijwilligersinitiatieven; variërend van een bewonersinitiatief in een Gronings dorp tot een maatjesproject in Zoetermeer. Minister Conny Helder nam de publicatie op 16 november in ontvangst uit handen van de onderzoeker Laurine Blonk en de projectleider Samen Ouder Worden (www.samenouderworden.nl), Petra van Loon. 

Meer lezen? De publicatie is hier te downloaden (pdf)

De publicatie is geschreven door Laurine Blonk, Femmianne Bredewold en Anja Machielse.

0  reacties

Partners:     Movisie

Cookie-instellingen