Lees mee: Vrijwilligerswerk in alle maten en soorten in de verkiezingsprogramma's

ProfielfotoMark Molenaar 26-10-2023 1080 keer bekeken 0 reacties

Wat hebben de politieke partijen voor met de kracht van vrijwilligers in Nederland? We hebben het voor je op een rijtje gezet. Van partijen die het woord niet kennen tot partijen die erkennen dat vrijwilligerswerk een aparte status verdient. Van kleine bewonersinitiatieven tot de grote goede doelen.

Er zijn veel beleidsterreinen waarop vrijwilligers niet alleen actief zijn, maar zelfs het verschil maken. Natuur, cultuur, energie, sport, zorg, hulp in de wijk, noem het maar op. Daarbij gaat het om mensen die hun onderwerp met veel plezier een warm hart toedragen, maar soms ook om mensen die een bittere noodzaak zien en daar niet voor weglopen. 

Maken politieke partijen het vrijwilligers wat makkelijker? Willen ze de regeldruk verminderen? Willen ze jongeren in staat stellen om deel te nemen? Welke (soort) organisaties worden met naam en toenaam genoemd? Is er ook een partij die lokale ondersteuning door vrijwilligerscentrales benoemt? We hebben deze en andere zaken voor je hier voor je verzameld.

Helpt dit mensen met stemmen?

Een belangrijke vraag voor stemmers is: Geeft vrijwilligerswerk in de programma's een houvast om te bepalen op wie je moet stemmen? Volgens ons is dat zeker wel het geval. Het is bij deze verkiezingen meer dan ooit duidelijk dat wat partijen willen met vrijwilligerswerk in lijn is met hun maatschappijvisie. Bij elk programma vind je ook de motto's en kernwoorden én het programma zelf. 

Lees wat politieke partijen willen.

Wat is vrijwilligerswerk?

N.B. Vrijwilligerswerk omvat alle vormen van vrijwillige inzet. Van één-op-éénhulp, bewonersinitiatieven, burgercollectieven, vrijwilligersorganisaties (met en zonder betaalde ondersteuning), organisaties die met vrijwilligers werken tot aan grote (internationale) goede doelen. Hier vind je ons ultrakorte position paper.

0  reacties

Partners:     Movisie

Cookie-instellingen