Onderstaande brief heeft Vereniging NOV gestuurd naar Kamerleden die eerder hebben ingesproken op het voorstel van Senna Maatoug.
Vereniging NOV onderschrijft het belang betaalde medewerkers en ook vrijwilligers wettelijk recht te geven op toegang tot een vertrouwenspersoon. Wij vragen uw aandacht om in het voorstel rekening te houden met (kleinere) organisaties, waaronder veel verenigingen en stichtingen. Dit om te voorkomen dat het voorstel een verdere bestuurlijke ballast wordt of dat het slechts een ‘papieren invulling’ krijgt. NOV ziet als oplossing het kunnen inzetten van een vertrouwenspersoon voor meerdere organisaties. Zo kan bijvoorbeeld een lokaal vrijwilligerssteunpunt toegang tot gekwalificeerde vertrouwenspersonen faciliteren. Ook vragen wij een beschermde titel voor gekwalificeerde vertrouwenspersonen.
Preventief beleid
Met de experts sociale veiligheid die verbonden zijn aan de Vereniging NOV, zien we dat er ook in het vrijwilligerswerk grensoverschrijdend gedrag plaatsvindt. Dat is niet verbazingwekkend, want het gebeurt overal waar mensen samenwerken en waar verschillen in macht en afhankelijkheid voorkomen. We zien ook dat vrijwilligersorganisaties en hun besturen al met veel uitdagingen geconfronteerd worden, en dat preventief beleid nog niet overal van de grond is gekomen.
Organisaties vragen ons om hen te helpen bij het opzetten van preventief beleid. Preventief beleid wil zeggen dat organisaties aandacht schenken aan de bewustwording van risico's, maatregelen nemen om risico's te verkleinen, de organisatiecultuur bespreekbaar maken en dat er toegang is tot een vertrouwenspersoon.
Vertrouwenspersoon maakt deel uit van beleid
De toegang tot een vertrouwenspersoon maakt dus integraal deel uit van preventief beleid. En, mocht het van toepassing zijn, dan signaleert de vertrouwenspersoon grensoverschrijdend gedrag en begeleidt slachtoffers.
Oplossing voor kleine stichtingen en verenigingen
Stichtingen en verenigingen zijn vaak van beperkte omvang, worstelen niet zelden om bestuurlijke functies ingevuld te krijgen en hebben niet zelden begeleiding nodig bij wet- en regelgeving. Stichtingen en verenigingen hoeven echter niet zelf een vertrouwenspersoon aan te stellen; de toegang tot vertrouwenspersoon kan worden ingevuld door intermediairs. Dat kunnen zijn: vrijwilligerscentrales, landelijke meldpunten, gemeenten die voor hun vrijwilligers een externe vertrouwenspersoon contracteren of een bundeling van organisaties die gezamenlijk een vertrouwenspersoon aanstellen.
Gekwalificeerde vertrouwenspersoon
Omdat onkundig handelen meer schade kan aanrichten bij slachtoffers, is het belangrijk dat er gecertificeerde professionals zijn die toegerust zijn voor hun taak. De titel ‘vertrouwenspersoon’ is wat ons betreft dan ook voorbehouden aan dergelijke professionals.
Samengevat
Wij hopen dat u (1) rekening houdt met kleinere organisaties waaronder stichtingen en verenigingen die voldoen aan de voorwaarde van 60 gewerkte uren, (2) het mogelijk maakt dat intermediairs de toegangsrol tot vertrouwenspersonen kunnen vervullen en dat er (3) een beschermde titel ‘vertrouwenspersoon’ komt.
Meer weten over sociale veiligheid?
Meer informatie over sociale veiligheid en vrijwilligersorganisaties vind je op www.inveiligehanden.nl