#100verhalen: Moustafa en zijn helden

1437 keer bekeken 0 reacties

Met de tandem door de stad met Yvette, fitnessoefeningen met Mimi en een sneeuwballengevecht met Ron. Trotse Bosschenaar en karategrootmeester Moustafa Makhlouf is altijd bezig. Als het niet met zijn werk als personal trainer of op zijn karateschool is, dan wel met een van zijn speciale vrienden.

Hij noemt zichzelf een trotse Bosschenaar, want in zijn stad zijn de mensen altijd vriendelijk en sociaal. Zelf is hij ook hartelijk en altijd onder de mensen, weet iedereen die hem kent. Zijn ouders hadden al vroeg in de gaten dat Moustafa oneindig veel energie had. Op zijn zesde stuurden ze hem daarom naar karate. Waarom die sport weet hij eigenlijk niet, maar het bleek een schot in de roos. Een carrière vol gewonnen wedstrijden, een muur die bijna bezwijkt onder de medailles en sinds kort de titel grootmeester, oftewel ‘shihan’: in karate kon hij zijn talent en energie kwijt.

Je inzetten voor anderen hoort erbij en geeft mij een voldaan en blij gevoel. Het is betekenisvol.

Ongezien

Nu hij zevenendertig is, beoefent hij geen karate meer in wedstrijdvorm, maar heeft de tomeloze energie die er nog altijd is, omgezet in andere activiteiten. Moustafa heeft een eigen karateschool, is personal trainer, organiseert challenges en stopt veel van zijn vrije tijd in mensen die wat meer aandacht en liefde kunnen gebruiken, zoals hij het zelf zegt. “Officieel noem je ze mensen met een beperking, maar ik gebruik die term liever niet. Ik zie de beperkingen namelijk niet. Als je op die manier naar mensen kijkt, heeft iedereen beperkingen. We hebben allemaal wel iets, of je het nu ziet of niet. Mijn speciale vrienden of helden, zoals ik ze noem, hebben allemaal eigen talenten.”
Moustafa herkent in deze mensen iets wat hij zelf ook heeft meegemaakt: je minder of ongezien voelen. “Ik ken het gevoel heel erg goed. Op school, op straat, maar ook na het schrijven van sollicitatiebrieven. Hij was dan wel een kampioen in karate, maar heeft zich op andere fronten vaak buitengesloten en afgewezen gevoeld. “Ik wil absoluut geen slachtofferrol aannemen, want ik ben dankbaar voor hoe ik nu in het leven sta, maar ik weet helaas hoe discriminatie voelt en vind het daarom ontzettend belangrijk dat niemand zich ooit buitengesloten hoeft te voelen.” Zijn geloof is een grote drijfveer achter alles wat hij doet. “Je inzetten voor anderen hoort erbij en geeft mij een voldaan en blij gevoel. Het is betekenisvol.”

Energie en liefde

Er zijn een aantal speciale vrienden die Moustafa regelmatig opbelt om leuke dingen mee te doen. Vaak zijn het sportieve activiteiten, zoals een ritje op de tandem of even fitnessen, maar ook voor wat gekkigheid is hij altijd in. “Als ik iemand een tijdje niet heb gesproken, voelt het niet goed. Ik wil niet dat ze het idee krijgen dat ik niet aan ze denk of geen tijd meer voor ze heb. Het allerliefst zou ik elke dag wel wat ondernemen met ze, maar dat lukt helaas niet. Ik probeer wel zo vaak af te spreken als binnen mijn mogelijkheden ligt.”
De positiviteit en het ondernemende en sociale karakter van Moustafa valt mensen op. Door de video’s die hij deelt en vaak worden bekeken, krijgt hij veel reacties. Dagelijks krijgt hij berichten van familieleden van mensen die ook weleens iets willen ondernemen met hem. Als het qua tijd zou kunnen, zou hij het allemaal wel willen doen, maar dat lukt zelfs Moustafa met zijn eindeloze energie niet. Daarom zou hij willen dat nog veel meer mensen tijd maken om leuke dingen te ondernemen met mensen die wat meer liefde en aandacht kunnen gebruiken. “Als alles goed gaat met werk, je gezin, kijk dan eens om je heen of je wat voor iemand kunt betekenen. Misschien is er wel iemand in je omgeving of kan een organisatie je erbij helpen. Je krijgt er veel energie en liefde voor terug!”

Challenges

Zelf had Moustafa al een poos geleden besloten iets minder te werken, zodat hij nog meer kan betekenen voor anderen. Met vrienden organiseert hij ook nog geregeld challenges 4 charity, waarbij ze in korte tijd zorgen dat er geld gedoneerd wordt voor goede doelen. Zijn helden zijn vaak ook van de partij. “Iedereen op de karateschool kent ze inmiddels.”
Wat voor Moustafa als vanzelfsprekend en normaal voelt, is in de ogen van veel mensen bijzonder en inspirerend. “Vaak denken mensen goh, wat knap dat diegene dat doet. Maar ik denk dat iedereen kan doen wat ik doe. Het zijn niet altijd grote organisaties die dingen voor elkaar krijgen, ook individueel kun je veel verschil maken in mensenlevens.”
Dus wie in Den Bosch woont en nu ook zin heeft gekregen wat leuks te ondernemen met iemand die wel wat extra aandacht kan gebruiken, loop dan even binnen bij Moustafa, hij heeft wel nog wat tandems te leen!

Foto: Goos den Biesen

Ben je geïnspireerd en wil je weten hoe jij je vrijwillig in kunt zetten? Bekijk de mogelijkheden via vrijwilligerswerk.nl.
> Bekijk de mogelijkheden voor vrijwilligerswerk in Den Bosch via NLvoorelkaar of Galant.
> Volg Moustafa via Linkedin om op de hoogte te blijven van de challenges.

 

Partners:     Movisie

Cookie-instellingen