#100verhalen: Sonja - energie in de bloementuin

1867 keer bekeken 0 reacties

Ze beschikt over een bijzonder hoge mate van energie, zegt ze zelf. Toen ze zestig werd ging ze met pensioen om verder te gaan als zelfstandige en nam een Amsterdamse stadstuin onder haar hoede die inmiddels functioneert als een geoliede machine met wel 45 vrijwilligers. Vervelen? “Nooit!”

De carrière van Sonja, woonachtig in Amsterdam-Oost, is nogal divers te noemen. “Ik studeerde geschiedenis en werd docent op een middelbare school. Later werd ik schoolleider op het Montessori Lyceum en na mijn pensioen conceptontwikkelaar in onder andere de bouw.” In haar tijd als schoolleider liet ze als eerste in Nederland een virtuele schoolomgeving ontwikkelen. Een innovator is ze. Na haar pensioen schreef ze nog talloze subsidieaanvragen, won prijzen met conceptontwikkelingen in de bouw, kreeg de titel ICT-inspirator en paste en passant nog even op zeven kleinkinderen. Nu ze 78 is, hoeft ze van zichzelf niet meer te werken voor geld, maar dat betekent absoluut niet dat ze stil zit. Naast zo nu en dan eens op vrijwillige basis een subsidieaanvraag schrijven voor oud-leerlingen, heeft ze zich sinds vier jaar volledig gestort op een nieuw project.

De mooiste tuin van Amsterdam

Toen ze er enkele jaren terug op een dag lucht van kreeg dat de tuin die pal voor haar woning in Watergraafsmeer ligt, opgedoekt zou worden, kwam ze des Sonja’s in actie. “De tuin, een van de mooiste van Amsterdam, is decennialang met liefde en kunde onderhouden door een tuinman, maar helaas hield hij meer van planten dan van mensen en zat de tuin heel vaak op slot.” Toen de beste man met pensioen ging en de gemeente zag dat er weinig activiteit in de tuin was, zagen ze dit als een mooie bezuinigingspost. “Nou, dan hadden ze even buiten mij gerekend!” Ze legde contact met de gebiedsmanager, schreef een plan, peuterde geld los uit een ander gemeentelijk potje en zie daar: de verlaten en verloren tuin werd een bloeiende plek met de naam ‘De bloementuin van Darwin’.
In de nieuw opgerichte vereniging ‘Vrienden van het Park van Darwin’ verzamelden zich allerlei stadsgenoten. Er kwam een bestuur en natuurlijk vrijwilligers die in de tuin aan de slag gingen. “Een groot deel van de helpende handen zijn mensen die veel thuis zitten. Hier kunnen ze heerlijk werken in de buitenlucht en hebben ze sociale contacten.” Ook andere stadsgenoten zetten zich in. “Buiten het hek hangt een bord ‘kom erbij!’ en dat doen mensen dan ook.” Inmiddels is er een prachtig tuinhuis met sanitaire voorzieningen, want “je kunt toch moeilijk in de tuin plassen” en talloze borders met in totaal 240 verschillende planten.

Buiten het hek hangt een bord ‘kom erbij!’ en dat doen mensen dan ook.

Vrijheid in gebondenheid

In de Darwintuin wordt het principe van vrijheid in gebondenheid toegepast: er zijn vaste momenten waarop vrijwilligers zich in kunnen zetten, maar ze hoeven zich niet aan of af te melden. “Dat werken zonder inroosteren gaat erg goed, want de vrijwilligers die we hebben komen doorgaans altijd, ze voelen zich verbonden met de tuin.” Inmiddels is er een organisatiestructuur met vrijwilligerscoördinatoren en assistent-coördinatoren. Sonja en haar medebestuursleden koesteren alle mensen die zich inzetten. “Zonder hun zou dit project niet kunnen bestaan.” Er is altijd koffie met wat lekkers, zo nodig bakt Sonja of een buurman even een taart. Ze vindt dat ze zichzelf best een supervrijwilliger mag noemen; al haar tijd wordt gestoken in de vereniging. Zo is ze momenteel bezig met de Darwintuin-opleidingsschool die net opgezet is. “Alle kennis die bij de vrijwilligers aanwezig is over het onderhoud van de planten, wordt doorgegeven aan nieuwe vrijwilligers en gaat zo niet verloren.”
Alles in kannen en kruiken dus. Heeft Sonja eigenlijk nog wat te wensen over? “Ja, ik wil graag meer jongeren in de tuin betrekken, ik ben al bezig met…” Sonja? Waar ga je heen? Sonja! Ze is alweer weg, op naar een afspraak, want ja, die jongeren hè, tijd om nieuwe plannen tot uitvoering te brengen. “Laat mij nou maar gewoon mijn gang gaan”, roept ze nog, “dan komt het allemaal wel goed.”

foto: Olivier Middendorp

Ben je geïnspireerd en wil je weten hoe jij je vrijwillig in kunt zetten? Bekijk de mogelijkheden via vrijwilligerswerk.nl.
> Meer info over vrijwilligerswerk in Amsterdam.
> Wil je je ook inzetten in de Darwintuin? Kom erbij! Sonja heeft de koffie al klaar staan.

 

Partners:     Movisie

Cookie-instellingen