Wat is vrijwilligerswerk?
In de eerste plaats wil je weten of al het werk dat je vrijwillig doet ook onder deze noemer valt. Veel mensen zien het niet als echte klussen. Het is meestal iets wat je deels voor je plezier doet, of deels om iets terug te doen voor de maatschappij. Je doet het naast je betaalde baan. Juist ook omdat het werk is waar nauwelijks een vergoeding aan vast zit. Daardoor lijkt het ook oninteressant voor je CV. Dit is echter niet het geval. Zo kan het goed aansluiten op je vakgebied. Een specialist in IT die een programma opzet voor een non-profitorganisatie bijvoorbeeld.
De rol van vrijwilligerswerk op je CV
Er zijn veel redenen aan te voeren om het vrijwilligerswerk op je CV te zetten. Zo laat je ermee zien dat je je durft in te zetten voor iets groters dan jezelf. Dit wordt altijd gewaardeerd. Ook toont het dat je een bepaald netwerk hebt opgebouwd waar je mogelijk voor je werkgever iets mee kunt. Daarnaast is het natuurlijk goed om te laten zien dat je niet stil hebt gezeten de afgelopen tijd. Je hebt kennis en ervaring opgedaan. Bovendien heb je jezelf verder ontwikkeld. Dit zijn allemaal dingen die je beoogde werkgever hieruit kan afleiden.
Zo bouw je ervaring op
Ervaring op de werkvloer is zeer belangrijk. Dit doe je echter natuurlijk niet zomaar even op. Vrijwilligerswerk is dan perfect. Wanneer je gaat solliciteren kan je dan alvast laten zien dat je het één en ander hebt gedaan in het vakgebied. Je kan je richten op je werkveld en alvast een basis leggen waar je later veel aan hebt. Dit helpt je niet alleen bij je eerste baan, maar ook wanneer je op zoek bent naar nieuwe uitdagingen. De relevante ervaring die je opdoet maakt jou aantrekkelijker wanneer je gaat solliciteren.
Overgang uit een uitkering
Onder bepaalde soorten uitkeringen is het ook mogelijk om vrijwilligerswerk te doen. Dit kan je helpen op het moment dat je de mogelijkheid krijgt om van de uitkering naar een betaalde baan over te gaan. De werkzaamheden die je dan vrijwillig hebt gedaan helpen je klaar te stomen om weer betaald werk te gaan doen. De werkgever ziet je inspanningen dan zeker als een pluspunt. Het is belangrijk om dit met het UWV af te stemmen.
De plek om het op je cv te plaatsen
Nu vraag je je natuurlijk wel af op welke plek je het moet plaatsen? Veel mensen hebben de neiging dit onder het kopje Overig te stoppen. Dan staat het helemaal aan het eind en bestaat de kans dat het zelfs geeneens gelezen wordt. Dit is dus in ieder geval geen goed idee. Er zijn twee plekken waar het wel goed staat. Wanneer je het goed plaatst, maak je het snel en simpel duidelijk als je gaat solliciteren.
Als onderdeel van de werkervaring
Je kunt het werk dat je vrijwillig hebt gedaan in de eerste plaats onder je werkervaring scharen. Je kunt er dan wel bij vermelden dat het om een vrijwillige functie ging. Dit is niet verplicht, maar je bent wel volledig in je informatie. Zo kan je bijvoorbeeld schrijven:
Vrijwillig IT-medewerker
Stichting AAP | 2008 – 2009
Voor Stichting AAP heb ik op vrijwillige basis programma’s geschreven die het beheer van het computernetwerk en de databases bevorderden. Dit deed ik gedurende een jaar enkele uren per week, zowel vanuit huis als op kantoor van Stichting AAP
Het werk apart vermelden
Vind je het niet goed voelen om het vrijwillige werk als onderdeel van je werkervaring te plaatsen? Dan kan je er ook voor kiezen om het apart te vermelden. Dit werkt vaak wat beter wanneer je meerdere klussen of functies op deze manier hebt gedaan. Of wanneer je bij verschillende organisaties aan de slag bent gegaan. Wanneer het bijvoorbeeld om kleine werkzaamheden gaat, dan is dit vaak de beste manier om het te verzorgen. Het vertelt dan meer over jou dan over je werkervaring. Zo kan je schrijven:
Vrijwillig organisator Stichting De Nieuwe Meent | 2009 – heden
Voor Stichting de Nieuwe Meent organiseer ik regelmatig ouderenochtenden
Vrijwillig hardlooptrainer Stichting Push | 2013 – heden
Voor Stichting Push organiseer ik een maandelijkse hardloop-clinic voor mensen met eenzaamheids- en depressiviteitsverschijnselen
Zet je het altijd op je CV?
Nu ben je waarschijnlijk wel heel enthousiast over vrijwilligerswerk op je CV. De vraag is dan dus ook of je altijd alles maar moet opsommen. Dat is namelijk niet het geval. Het is in de eerste plaats wel zo dat je het gebruikt om een bepaalde baan te krijgen. Het is lang niet altijd zo dat je informatie relevant is voor deze functie. Meet daarom altijd in welke mate het waarde heeft voor je werkzaamheden. Is dit het geval, dan is het zeker aan te raden om het te noteren.
Wanneer niet vermelden?
Er zijn echter ook veel redenen om niet voor het vermelden van het werk te kiezen. Wanneer je objectief wilt overkomen, dan is veel vrijwilligerswerk beter niet te vermelden. Je wilt dan niet met de stichtingen of organisaties geassocieerd worden voor je sollicitatie. Je weet immers niet hoe een werkgever hier tegenover staat. Dit geldt bijvoorbeeld voor je werk dat past bij je geloofsovertuiging, maar ook als het gaat om je politieke voorkeur.
De opbouw van je CV
Denk daarbij ook aan de opbouw van je curriculum vitae. Het is natuurlijk vooral zo dat je er een goede indruk mee wilt maken. Wanneer het te rommelig of te vol wordt, kan je je afvragen of al deze informatie wel zo relevant is om te vermelden. Eenmaal verstuurd kan je er namelijk niets meer aan veranderen. Je wilt de mening van de potentiële werkgever natuurlijk wel vanaf het eerste moment positief beïnvloeden. Weeg dit daarom altijd af wanneer je voor de keuze staat om het werk wel, of juist niet te vermelden als je gaat solliciteren.