Lokale sportakkoorden leggen verbindingen tussen verschillenden domeinen

Ronald Hetem 20-06-2019 2112 keer bekeken 0 reacties

Sportminister Bruno Bruins heeft in de zomer van 2018 samen met de sport, gemeenten en maatschappelijk betrokken partners een Nationaal Sportakkoord gesloten met als hoofddoel om zoveel mogelijk mensen met plezier te laten sporten en bewegen.

In het nationaal sportakkoord zijn zes ambities geformuleerd waarop we de komende jaren voortgang willen boeken. Deze ambities zijn:

  1. Inclusief sporten & bewegen;
  2. Duurzame sportinfrastructuur;
  3. Vitale sport- en beweegaanbieders;
  4. Positieve sportcultuur;
  5. Vaardig in bewegen;
  6. ‘Topsport die inspireert’ (krijgt in de loop van 2019 uitwerking).

Om deze ambities te realiseren is het belangrijk dat de gemeente, sport- en beweegaanbieders en andere (potentiële) partners op lokaal- en waar mogelijk regionaal niveau hieraan uitvoering geven. Lokale en/of regionale sportakkoorden zijn daarvoor het aangewezen instrument. In zo’n lokaal/regionaal sportakkoord maken partijen afspraken over hoe zij met elkaar de ambities op het gebied van sport en bewegen binnen hun gemeenten willen bereiken.

Voor de totstandkoming van lokale/regionale sportakkoorden heeft het ministerie de komende 3 jaar 30 miljoen beschikbaar gesteld om het nationale sportakkoord om te zetten in lokale sportakkoorden.  Om dat proces te stimuleren krijgen gemeenten 15.000 euro als zij een zogeheten ‘sportformateur’ aanwijzen die lokale partijen gezamenlijk aan tafel kan krijgen en hen nader tot elkaar brengt. Welke partijen naast de gemeente nog meer aanschuiven, is afhankelijk van de lokale situatie. Onder meer zorgpartijen en sport- en welzijnsorganisaties kunnen een belangrijke rol spelen in het lokale sportakkoord.

Meer informatie vind je hier

0  reacties

Partners:     Movisie

Cookie-instellingen