Naast de selectieweekenden waar de toekomstige vrijwilligers een training volgen, heeft de stichting een vrijwilligers – en veiligheidsbeleid. De gedragscode maakt hier deel van uit en moet getekend worden door alle vrijwilligers. Bovendien moeten alle vrijwilligers en kantoormedewerkers een Verklaring Omtrent het Gedag (VOG).
Grensverlagende klus voor veiligheid
Jolijn van Spaendonck is projectmanager vakanties en vrijwilligersbeleid bij stichting Het Vergeten Kind. Wat haar betreft, zou de stichting toe gaan naar een continue screening van alle vrijwilligers, maar dat is vanuit de Dienst Justis, die de verklaringen afgeeft, (nog) niet haalbaar. Voor nu hanteert de stichting een beleid dat iedereen elke drie jaar opnieuw een VOG moet aanvragen. Het is dus heel prettig dat ze gebruik kunnen maken van de Regeling Gratis VOG. Volgens Jolijn werkt dit zeker grensverlagend voor de vrijwilligers. Het bijhouden van de administratie is wel een hele klus: medewerkers scannen de VOG’s in en bewaren ze daarnaast ook nog fysiek. Maar ze weten waar ze het voor doen, namelijk een organisatie waarin mensen die een risico vormen voor het werk, buiten de deur gehouden worden.
Neem vrijwilligers serieus
Vrijwilligers die geen VOG kunnen overleggen worden niet ingezet. Ze ontvangen één reminder waarin staat dat de VOG nog niet bij hen binnen is en dat ze zonder niet aan de slag kunnen. Gelukkig begrijpen de meeste vrijwilligers dat de VOG een belangrijk onderdeel is en voelen zich serieus genomen omdat ze werken voor een organisatie die alles op orde heeft.
Stichting Het Vergeten Kind heeft veel tips kunnen halen van de website www.gratisvog.nl.