Goede ervaring met regionale samenwerking

Marit Hofman is coördinator bij Servicepunt Vrijwilligers Nunspeet. Zij vertelt over de goede ervaring met samenwerking in de regio.

Waarom alleen doen als het samen kan? 

"De steunpunten vrijwilligerswerk van de gemeentes Oldebroek, Elburg, Nunspeet, Harderwijk, Ermelo en Putten werken al geruime tijd samen op allerlei gebied. Veelal zijn de medewerkers “eenpitters” met een breed takenpakket, waaronder de coördinatie rondom maatschappelijke stages, organiseren van cursussen en bijeenkomsten, regelen, delegeren, werven en bemiddelen en wat er zoal komt kijken bij het aansturen van een steunpunt voor vrijwilligers.

Met de samenwerking worden de krachten gebundeld en wordt er ook nog eens veel ervaring uitgewisseld. Wat de één al heeft verzonnen, hoeft de ander niet meer te doen, toch?

De regionale samenwerking met betrekking tot de maatschappelijke stages werpt ook zo z’n vruchten af. Onder de vlag van het RNV (Regio Noord Veluwe) werken 6 stagemakelaars uit 6 gemeentes met 8 scholen om de maatschappelijke stage tot een succes te maken. Natuurlijk houdt iedere gemeente zijn eigen karakter en eigenheid, maar met de komst van de regionale vacatuarebank wordt er ook veel werk vereenvoudigd. De bemiddelingssite voor maatschappelijke stages, www.mas4you.nl, is ook een vrucht van deze samenwerking. De site wordt op 28 september gelanceerd op de maatschappelijke stagemarkt in Nunspeet.

Ook voor het Europees Jaar van het vrijwilligerswerk 2011 wordt er samengewerkt. In het voorjaar staat een gezamenlijk Beursvloer gepland, samen met de samenwerkende bedrijvenkringen uit de regio. Dit najaar wordt het gezamenlijk cursusaanbod van de regio’s Nunspeet, Harderwijk, Putten en Ermelo gepresenteerd.

Naast het feit dat krachten worden gebundeld, worden er ook ervaringen uitgewisseld. Want hoe ga je om met de moeilijk bemiddelbare vrijwilliger? Welke maatschappelijke stageklussen lopen er goed, en welke minder? Zijn er regionale trends te zien op vrijwilligersgebied? Gezelligheid ontbreekt ook niet binnen deze samenwerking. Af en toe een ijsje halen in Nunspeet werkt ook erg goed als verbindende factor!"

Meer informatie

Kijk op de website van Servicepunt Vrijwilligers Nunspeet.