De centrale iDOE in Leiden stelt zich aan u voor

In deze rubriek stelt een vrijwilligerscentrale zich aan u voor. In deze editie van Centrales Centraal is Paula Verstelle aan het woord. Zij is coördinator bij iDOE in Leiden.

Wie zijn jullie en hoe lang bestaan jullie?
"iDOE is het contactpunt voor vrijwillige inzet in Leiden. Wij hebben twee jaar geleden bewust gekozen voor een naamsverandering en daarbij ook verandering van de naam ‘steunpunt vrijwilligerswerk’. Wij spreken liever over ons contactpunt voor vrijwillige inzet, omdat we vinden dat deze bredere benaming de lading beter dekt. We hebben natuurlijk te maken met de opkomst van maatschappelijke stages en de toename van maatschappelijk betrokken ondernemen en flexibeler en korter vrijwilligerswerk."

Wat doen jullie om het vrijwilligerswerk in Leiden te ondersteunen?
"We bieden goede databases aan waarin vrijwilligers en maatschappelijk stagiaires zelf kunnen zoeken. Daarnaast kunnen organisaties altijd bij ons terecht voor informatie en advies. Alle organisaties die bij ons aangesloten zijn, kunnen terecht bij een eigen vaste medewerker van iDOE, zodat we op die manier maatwerk kunnen leveren en de medewerkers van iDOE blijven in contact met de organisaties, zodat we weten wat er in het werkveld speelt.
Ter  waardering  hebben we onder andere een promotie evenement in september, een vrijwilligersprijs en nemen we deel aan NL DOET. Ook bieden we workshops en trainingen aan voor zowel organisatie als vrijwilliger."

Hoe ziet het vrijwilligerswerk in Leiden er over drie jaar uit? Wat zijn jullie wensen en dromen?
"We hopen dat over drie jaar de maatschappelijke stages goed op de kaart zijn gezet en dat het voor organisaties vanzelfsprekend is om ermee bezig te zijn. Ook hopen we dan dat organisaties nog veel meer dan nu open staan voor vrijwilligers die zelf hun kwaliteiten en densten aanbieden, in plaats van dat ze direct reageren op een vacature. Ook vrijwilligswerk dat geschikt is voor mensen die zich maar kort of eenmalig willen inzetten en voor groepen werknemers van bedrijven, zouden we graag nog meer op de kaart willen zetten."

Wat is jullie ‘best practice’ of meest briljante idee? Waar zijn jullie trots op?
"Dit jaar hebben we ons promotie evenement omgegooid en naar de huidige tijd gevormd. Voorheen hielden we een markt, maar we merkten bij onszelf, het publiek en de organisaties dat er behoefte was aan meer dynamiek en interactie. Ook willen we graag laten zien hoe veelzijdig vrijwillige inzet is en hopen we hiermee diverse doelgroepen aan te spreken. Dit is ‘Leids Kapitaal’ geworden, waarbij organisaties de mogelijkheid kregen zichzelf op een interactieve manier te presenteren en ook waren er optredens en workshops door en voor vrijwilligers. Ook was er een speciaal maatschappelijk stageplein voor de scholieren en docenten. We willen dat het in de komende jaren groeit naar “the place to be” voor alle vrijwilligers en geinteresseerden om inspiratie op te doen."

Meer weten?
Ga naar de website van iDOE in Leiden: www.i-doe.nl.

Wilt u ook uw centrale aan ons voorstellen?
Neem dan contact op met Wouter Kroes, w.kroes nov.nl .