Video

Bekijk hier film met:

 • Hanke Bruins Slot (CDA-lid Tweede Kamer en schrijver van de Initiatiefnota Vrijwilligers zijn Kampioenen!)
 • Wilma Schrover, kandidaat Kamer-lid 50PLUS en directeur KBO-brabant
 • Wytske de Pater, kandidaat Kamerlid CDA en manager participatie ANWB
 • Bep Spa, PvdA-gemeenteraadslid in Deventer
 • Jeroen Olthof, voorzitter Sociale Pijler G32
 • Jan Jaap Kolkman, wethouder Meedoen in Deventer
 • Erwin Stam, voorzitter Stichting Bewonersbedrijf Zaanstad en bestuurslid LSA
 • Marijn Roze, eigenaar Buurteigen
 • En anderen als: Evelien Tonkens, Lenie Scholten, Eva Scholte, Menno Hurenkamp, Lucas Meijs, Tof Thissen, Nico de Boer en Pieter Winsemius, Michiel de Wilde, Ella Vogelaar.

 

--------------------------------------------------

7 december 2016

Tijdens het Gratis Goud Festival op 7 december 2016 in Deventer hebben we 9 cracks 4 essentiële vragen en 1 ijdelheidsvraag gesteld.

Losse korte filmpjes kunt u hier bekijken:

 1. Waarom moeten we vrijwilligers, actieve bewoners en hun organisaties koesteren?
 2. Wie moet investeren in deze vrijwillige inzet en waarom?
 3. Wie bepaalt waarin we moeten investeren?
 4. Welke rol zou de overheid moeten spelen?
 5. Waarom is zoiets als het Gratis Goud Festival belangrijk?

 


4 juni 2015

Evelien Tonkens (UvH) over Kunnen we dat (niet) aan vrijwilligers overlaten.


4 juni 2015

Lenie Scholten over wat zij als wethouder aan ontwikkeling ziet in de civil society en over wat de gemeente nooit zou kunnen oppakken.


27 november 2014

Eva Scholte: "Het is voor ons constant nadenken wat doen we wel en wat doen we niet."


27 november 2014

Menno Hurenkamp: "Durf een streep te trekken."


19 juni 2014 

Ella Vogelaar over kwalitatief hoogwaardige sociale impact 

Tijdens het Congres Maatschappelijk Ondernemen van 19 juni 2014, georganiseerd door NOV en SMO, zette Ella Vogelaar, voorzitter van Vereniging NOV, uiteen wat de opbrengsten van vrijwilligerswerk in Nederland zijn en in wat voor enerverende tijd wij ons bevinden. Vogelaar roept op om resultaten te definiëren in termen van kwalitatieve sociale impact in plaats van eendimensionale kwantiteiten en tot het samen leren in plaats van afrekenen. Op deze manier zijn we beter in staat om maatschappelijke winst te boeken.

Lees meer op: http://nov.nl/actueel/nieuws/samenwerken-voor-maatschappelijke-winst 


19 juni 2014

Michiel de Wilde over samenwerken met fondsen 

Tijdens het Congres Maatschappelijk Ondernemen van 19 juni 2014, georganiseerd door NOV en SMO, sprak Michiel de Wilde. De directeur Erasmus Centre for Strategic Philanthropy, geeft zijn visie op de aansluiting van vermogensfondsen en de vrijwilligerssector. Hij begint met de stelling dat de vrijwilligerssector stevig moet investeren in het veranderen van een afhankelijke relatie in een symbiotische relatie met vermogensfondsen, om in de toekomst haar relevantie te kunnen behouden of zelfs vergroten.

Lees meer op: http://nov.nl/actueel/nieuws/samenwerken-voor-maatschappelijke-winst 


19 juni 2014

Discussie Filantropie in Nederland 

Tijdens het Congres Maatschappelijk Ondernemen van 19 juni 2014, georganiseerd door NOV en SMO, interviewde Hester van Dijk de auteurs van het boek Filantropie in Nederland. Nederlanders investeren nog steeds veel geld en tijd, alleen de manier waarop verandert sterk. Veel organisaties veranderen goed mee, al heerst er wel een collectief actieprobleem bij vrijwilligersorganisaties. "Als samenleving moeten we onze civil society weer sterk maken. Burgers denken dat het publieke domein van de overheid is, maar dit is van de samenleving. Het is van ons allemaal." Aldus Lucas Meijs.

Lees meer op: http://nov.nl/actueel/nieuws/samenwerken-voor-maatschappelijke-winst 


19 juni 2014

Ceel Elemans over de verbinding zoeken met bedrijven 

Tijdens het Congres Maatschappelijk Ondernemen van 19 juni 2014, georganiseerd door NOV en SMO, sprak Ceel Elemans. Het bedrijfsleven denkt naast financieel rendement ook steeds meer in maatschappelijk rendement. De grotere bedrijven zijn hierin wel de koplopers, maar ook het MKB ziet steeds meer het belang. Anders mis je de aansluiting bij de wensen en belevingswereld van je klanten.

Lees meer op: http://nov.nl/actueel/nieuws/samenwerken-voor-maatschappelijke-winst 

--------------------------------------------------

19 juni 2014

Maurice de van der Schueren over één medewerkersbeleid 

Tijdens het Congres Maatschappelijk Ondernemen van 19 juni 2014, georganiseerd door NOV en SMO, sprak Maurice de van der Schueren: "Vrijwilligerswerk wordt onderdeel van overkoepelend medewerkersmanagement. Dat levert winst op voor betaalde- en niet betaalde medewerkers én de organisatie. Mensen halen op dit moment onvoldoende voldoening uit het enkel verrichten van betaalde inzet. Om hun leven compleet te maken, vullen zij betaald werk aan met vrijwillige, onbetaalde activiteiten. En in hun vrijwilligerswerk doen mensen kennis op, vaak innovatief en creatief, die zij kunnen meebrengen naar hun betaalde werk. Vanwege deze toegevoegde waarde is het een goed idee om medewerkers te gaan faciliteren om vrijwilligerswerk te kunnen doen."

Lees meer op: http://nov.nl/actueel/nieuws/samenwerken-voor-maatschappelijke-winst 

-------------------------------------------------- 

28 november 2013

Tof Thissen tijdens het afscheid van Marius Ernsting 

Tof Thissen vertelt over het perspectief van gemeenten op de decentralisaties, de participatiesamenleving en de verzorgingsstaat tijdens het afscheid van Marius Ernsting als voorzitter van Vereniging NOV op 28 november 2013. Hij gebruikt zijn moeder als kapstok voor zijn verhaal. Hij betoogt ondermeer dat we de verzorgingsstaat niet kunnen afschaffen en vervolgens vervangen door de participatiesamenleving.

 

7 november 2013

Nico de Boer over vrijwilligerswerk na de crisis

Gezag staat onder druk, burgers zijn eigenwijzer dan ooit, lokale kracht manifesteert zich overal. De verzorgingsstaat kraakt in zijn voegen. Dat voelen vrijwilligerscentrales ook.

 

7 november 2013

Cees van den Bos: Waar ligt de kracht van vrijwilligerscentrales?

Presentatie door Cees van den Bos over de herkomst, positie en USP's van vrijwilligerscentrales. Wat zijn hun taken en functies. Hoe functioneren zij? 

 

6 november 2012

Lucas Meijs tijdens het congres Reuring in het vrijwilligerswerk 2012

"Een semester college in één uur", zo omschreef Marco van Westerlaak het college over het moderne vrijwilligerswerk dat prof. dr. Lucas Meijs gaf tijdens het congres Reuring in het vrijwilligerswerk op 30 oktober 2012 in Zeist. "Je hoeft het niet met hem eens te zijn om als gekluisterd te luisteren", oordeelde een andere congresdeelnemer. Met andere woorden, ook u mag dit college eigenlijk niet missen.