Hermen van Dalen lobbyt stapje voor stapje

hermen van dalenHermen van Dalen is voorzitter groeps- en verenigingsbestuur van Scoutinggroep John McCormick. Daarnaast is hij solutions director bij Dell. Waarom lobbyt hij, hoe doet hij dat en wat is het resultaat? Wat zijn zijn tips?

Foto: Johan Nebbeling

Wat is uw definitie van lobby?

Lobby is voor mij het voorbewerken van verschillende beïnvloeders of besluitvormers om ervoor te zorgen dat eventuele toekomstige beslissingen ten gunste van ons uitvallen.

Met wie heeft u contact bij de gemeente?

Ik praat met zowel de burgemeester als verschillende wethouders en diverse raadsleden.

Hoe zijn deze contacten tot stand gekomen?

Vrij eenvoudig door op verschillende momenten de verschillende mensen aan te spreken. Naast op de geëigende momenten ook op andere momenten het contact zoeken. Toen het Koninklijk paar Zoetermeer ging bezoeken hebben we de wethouder en burgemeester nog even ingefluisterd dat Maxima beschermvrouwe is van Scouting Nederland en dat onze scouts graag willen helpen bij het bezoek van het paar. Zulke dingen werken!

Hoe vaak en wanneer heeft u contact?

Meerdere keren per jaar, niet op reguliere basis, wanneer zich een goede aangelegenheid zich voordoet. Hierdoor komt het ook niet geforceerd over.

Wat is uw doel?

Dat is verschillend, maar uiteraard in beginsel het creëren van een goed beeld van Scouting in het algemeen.

Hoe krijgt u uw boodschap tussen de oren?

Dat is verschillend per persoon, net zoals je normaal ook mensen verschillend benadert. De burgemeester spreek ik anders aan dan de wethouder. Bij raadsleden is de aanpak uiteraard ook per raadslid verschillend.

Wat maakt dat u uw doel wel/niet haalt?

Eigenlijk haal je je doel altijd wel, het is echter de vraag binnen welke termijn. Het gaat stapje voor stapje. Je moet niet denken dat je iets in een ontmoeting voor elkaar krijgt. Dat kan wel, maar dat is dan meestal ook niet voor de langere termijn.

Wat is uw grootste succes?

Onze inhoudelijke deelname van het bezoek van het Koninklijk paar, met alle vier de Zoetermeerse Scoutinggroepen, is toch wel een prima succes. Daarnaast hebben we rondom ons eigen Scoutinggebouw op kosten van de gemeente bossages laten verwijderen en speelgras ervoor in de plaats gekregen. Een zeer groot succes van een van mijn voorgangers is toch ook wel de locatie en de omstandigheden van ons gebouw.

Welke hindernissen komt u tegen in uw lobby?

Soms de intransparantie van de gemeentelijke organisatie.

Wat is de tijdsinvestering?

Dat hou ik niet bij, het is gewoon onderdeel van mijn vrijwilligerswerk.

Wat zijn do’s en wat zijn don’ts?

Do’s: blijf in ieder geval jezelf en heb vertrouwen in jezelf.

Don’ts: iets willen forceren.

Wat is uw belangrijkste tip voor collega-vrijwilligersorganisaties?

Ga er gewoon tegenaan. Sta open voor de mening en beeldvorming van de ander.