Lobbyen? Gewoon doen!

Op 21 maart 2018 waren de Gemeenteraadsverkiezingen. Met jouw inspanning is de inzet van vrijwilligers hopelijk in de partijprogramma's en het Collegeakkoord gekomen. Wij hebben alle lokale partijen samen met onze de lobbyfolder Alstublieft; voor een krachtige samenleving! gestuurd. Hier kun je de folder downloaden: https://www.nov.nl/documenten/00000763.pdf

Lokale lobby tijdens de collegeperiode

Na de gemeenteraadsverkiezingen begint het echt werk weer en daarin krijg je alle gelegenheid om je doelen te verwezenlijken als je de juiste haakjes kunt vinden. Download hier de Lobbytoolkit GR2018 in Word (zonder logo) of de Lobbytoolkit GR2018 in PDF (met logo). De toolkit is gemaakt in samenwerking met de Lobbyvakschool. In principe speciaal voor de Gemeenteraadsverkiezingen, maar hij is ook heel goed te gebruiken voor reguliere lobby. Wie lobby integreert in zijn dagelijkse werk heeft daar altijd profijt bij! We hebben ook een concept tijdslijn voor de GR2018. (Let op, verschilt per partij!)

Gemeentebestuur aan tafel met vrijwilligersveld

Met een nieuw bestuur is het goed om de banden aan te halen en inzichtelijk te maken wat vrijwillige inzet betekent voor de lokale samenleving. Of de ondersteuning van het vrijwilligerswerk goed geregeld is, is voor een deel afhankelijk van de gemeente. En dus ook van de invloed van het vrijwilligerswerk op die gemeente. Met Gemeentebestuur aan tafel met vrijwilligersveld zorg je ervoor dat het nieuwe bestuur op een gecoördineerde manier (hernieuwd) kennismaakt met het vrijwilligersveld. Vrijwilligerscentrales zijn natuurlijk de aangewezen partij om dit (regelmatig) te organiseren, maar je je kunt het ook met partnerorganisaties doen! Ga naar de Toolkit Gemeentebestuur aan tafel met vrijwilligersveld.

Deel je ervaringen!

In de lobby kun je elkaar enorm versterken en enthousiasmeren. Dat kan in lokale coalities, maar je kunt ook leren en inspireren van wat er in de rest van het land gebeurt. Word lid van de Facebook-groep Vrijwilligerswerk & Gemeenteraadsverkiezingen 2018 en/of de LinkedIn-groep Vrijwilligerswerk. Twitteren doe je met #gr2018 en #vrijwilligerswerk.

Trainingspresentatie

Meer dan 40 organisaties hebben een training bij NOV gevolgd. Zij hebben een presentatie gekregen en geoefend, zodat zij die training ook aan hun achterban kunnen geven. Deze presentatie kun je hier vinden op het Kennisplatform. Ben je je wachtwoord kwijt? Mail Petra Zeverboom (p.zeverboom nov.nl) en ze helpt je verder.

Ook een training voor je achterban?

Vereniging NOV geeft ook lobbytrainingen aan de hand van de toolkit. Heb je hierin interesse? Stuur een mail naar m.molenaar nov.nl .

 

Draag bij aan deze website

Geef uw tips, voorbeelden en opmerkingen.


Een bijlage is optioneel. Bestandsformaat: pdf.
De maximale bestandsgrootte is 32 MB.
Na het plaatsen ontvangt u een e-mail ter bevestiging.
Het e-mailadres wordt niet bij uw bijdrage getoond.