Methodisch werken maakt je sterker

Praktijkvoorbeelden en methodieken over vrijwillige inzet vindt u in de databank van MOVISIE. Wilt u uw methode in deze databank? Meld uw methode dan aan.

Hoe zorgt u dat u mensen bij de organisatie betrekt, hoe begeleid u ze en hoe zorgt u dat ze, wanneer nodig, op een goede manier doorstromen? Interessante vragen voor iedereen die werkt in de vrijwilligerssector. Veel vrijwilligersorganisaties hebben een heleboel ervaring met hoe dat moet. Alleen is dat vaak nog niet zo goed beschreven. En het wordt weinig met anderen gedeeld.

Databank

Gelukkig bestaan er wel methodieken en beschrijvingen van praktijkvoorbeelden in de vrijwilligerssector. MOVISIE verzamelt deze methodieken en voorbeelden in een databank op de website. Onder de button Databank vind je de Databank Praktijkvoorbeelden en de Databank effectieve sociale interventies (ESI). In de databank ESI staan beproefde methoden die al minstens twee jaar in praktijk worden uitgevoerd. In de Databank Praktijkvoorbeelden kunt u gericht zoeken naar recente of nog lopende initiatieven: ter inspiratie én voor toepassing in de eigen omgeving. Vrijwillige Inzet is in beide databanken één van de thema’s. Willekeurig een paar voorbeelden zijn de Bijspringer of de Bronmethodiek.

Meld jouw methode aan!

We vermoeden dat de databank nog lang niet compleet is. Daar hebben we uw hulp voor nodig! Kent u voorbeelden in uw eigen organisatie of daarbuiten van methodes rond vrijwillige inzet? Is uw aanpak niet direct een methode, maar wel een goed praktijkvoorbeeld? Laat het ons dan weten!

What’s in it for me?

Misschien werkt u in de praktijk met een methode, maar heeft uw organisatie deze nog niet beschreven. Waarom zou een organisatie die stap nemen? Niet alleen omdat anderen er iets van kunnen leren. Het helpt de eigen organisaties namelijk ook! De kennis die u hebt kunt u beter overdragen, u kunt daardoor mogelijk ook makkelijker groeien. En u kunt de beschrijvingen gebruiken om aan financiers, klanten en andere stakeholders precies uit te leggen wat uw aanpak nou speciaal maakt.

Meer informatie

Voor meer informatie of om methodes of voorbeelden door te geven, neem contact op met Saskia Daru, s.daru movisie.nl of 030 789 2049. Kijk ook op de website van MOVISIE.