De Evenement Assistent

In het kader van lastenverlichting zijn er onder het vorige kabinet veel initiatieven gestart die nog steeds doorlopen. Eén van die initiatieven is het vereenvoudigen van het aanvragen van de evenementenvergunning. Vele vrijwilligersorganisaties hebben daar mee te maken. Voor het organiseren van een evenement moeten vergunningen aangevraagd worden bij de gemeente. Een iedere keer weer opnieuw zijn daarvoor de standaard gegevens nodig.

Dit moet eenvoudiger kunnen. Het toenmalige Ministerie van Economische Zaken heeft daarvoor een opdracht gegeven aan het programma 'Slim geregeld, goed verbonden'. Uitgangspunt is één uniform aanvraagproces of melding in alle gemeenten. Om dit te realiseren is er bestuurlijk draagvlak nodig onder de lokale besturen. Het is belangrijk dat het instrument de aanvraagprocedure ook voor gemeenten vereenvoudigd. Met de Evenement Assistent zijn we daarin geslaagd!

De Evenement Assistent voor organisaties en gemeenten

Vereniging NOV is betrokken bij de ontwikkeling van de Evenement Assistent. Deze tool zit nu in een pilotfase en het is de bedoeling dat zoveel mogelijk organisaties er gebruik van gaan maken. Hetzelfde geldt ook voor gemeenten. Inmiddels zijn ruim 40 gemeenten met het instrument aan de gang. Deze gemeenten zullen de organisaties vragen om hun vergunningaanvragen of melding via de Evenement Assistent te doen. Ook wanneer jouw gemeente niet meedoet in deze pilot kun je de Evenement Assistent gebruiken. Na het invullen kun je de vergunningaanvraag uitprinten. In deze print staat alle informatie die gemeente nodig hebben om de vergunningaanvraag of melding te beoordelen. Bovendien hoef je de basisgegevens voor een volgende vergunningaanvraag niet meer in te voeren, deze worden door het systeem onthouden. 

Evenementenkalender

In het systeem zit ook een evenementenkalander. Handig bij het plannen van je eigen evenement. Wanneer je daarvoor een datum zoekt kun je in de evenementenkalender kijken op welke datum er geen activiteit in de buurt gepland staat. Wanneer gemeenten met dit instrument meedoen scheelt dat veel lasten voor evenementorganisaties. Daarvoor is het nodig om zoveel mogelijk gemeenten over het instrument te vertellen en met het instrument contact te brengen. Dat gaat het beste door er als evenementenorganisatie gebruik van te maken. De Evenement Assistent is voor iedereen toegankelijk op evenementassistent.nl.

Lees meer over de Evenement Assistent.