MaS maakt Burgers’ Zoo beter toegankelijk voor visueel beperkten

12 april 2013

Donderdag 11 april deden 36 VMBO-4 leerlingen van Veurs Voorburg wel een héél bijzondere maatschappelijke stage. Zij begeleidden 70 jongeren met een visuele beperking tijdens een dagje uit  naar dierenpark Burgers’ Zoo in Arnhem. In groepjes maakten zij een speurtocht door de dierentuin, onder begeleiding van ANWB vrijwilligers en rondleiders van Burgers’ Zoo, gericht op geschikte ‘belevingen’: geluid-reuk-tast.

Alex van Hooff, de directeur van Burgers’ Zoo, ontving de MaS’sers en leerlingen van Bartimeus met een warm welkomstwoord. Hij is zeer verheugd met het bezoek van de groep visueel beperkten, want deze doelgroep is niet alleen voor de MaS’sers, maar ook voor de dierentuin een uitdagende, nieuwe en leuke doelgroep. Resultaat van deze dag is een leuke dag uit, maar ook praktische tips van de doelgroep voor verbeteringen van het dierenpark om het aantrekkelijker te maken voor visueel beperkten.

mas burgers zoo in arnhem

De 36 VMBO’ers kregen twee dagen eerder een gastles van Bartimeus Onderwijs, om te ervaren hoe het is om blind of slechtziend te zijn en om te leren hoe zij de in totaal 29 basisschoolleerlingen en 44 middelbare scholieren met een visuele beperking kunnen begeleiden tijdens het dierentuinbezoek. Deze gastles was een hele openbaring en de leerlingen ontdekten dat het niet makkelijk is om over straat te lopen zonder te kunnen zien en wat het betekent wanneer je op een begeleider moet vertrouwen.

Tijdens de tocht door het park, begeleid door ANWB vrijwilligers en rondleiders van Burgers’ Zoo, ontdekten alle leerlingen veel over de dieren. Dit bleek toch ook best lastig als je de dieren slecht of niet kunt zien. De Maleise beren bijvoorbeeld, hoe zien ze er eigenlijk uit? De leerlingen konden veel beleven, zoals het voelen van eieren van verschillende dieren. De Bartimeus-leerlingen waren erg geïnteresseerd in de verhalen over vleermuizen, die bijna niets kunnen zien en weten waar ze zich bevinden door het geluid dat ze zelf maken. Ze mochten zelfs een vleermuis aanraken! De MaS’sers vonden het heel bijzonder om alleen met je handen waar te nemen. Alle partijen kijken terug op een zeer geslaagde maatschappelijke stage, waarbij de leerlingen veel van elkaar hebben geleerd en een herinnering hebben aan een zeer bijzondere ontmoeting.

mas burgers zoo in arnhem

De ANWB en Burgers’ Zoo willen graag de dierentuin toegankelijk maken voor mensen voor wie dit normaal gesproken, om uiteenlopende redenen, niet is weggelegd. Burgers’ Zoo wil ook deze doelgroep de kans geven te genieten van de dieren in het park. Ook wil de Zoo graag leren hoe zij de waarde van hun dierenpark voor verschillende doelgroepen kan vergroten. De ANWB wil daarnaast jonge vrijwilligers, in het kader van hun maatschappelijke stage, op een leuke en positieve manier kennis laten maken met de ANWB en vrijwilligerswerk. Het begeleiden van kinderen en jongeren met een visuele beperking tijdens een bezoek aan Burgers’ Zoo is hier een geschikte invulling van. 

De ANWB wil scholieren, in het kader van hun maatschappelijke stage, op een leuke manier kennis laten maken met de ANWB en vrijwilligerswerk. Het begeleiden van kinderen en jongeren tijdens een bezoek aan Burgers’ Zoo is hiervoor geschikt. Resultaat van deze stagedag is niet alleen een leuke dag uit, maar er komen zo ook praktische tips voor het dierenpark om het nog leuker te maken voor visueel beperkten.

Bij de ANWB kunnen middelbare scholieren kiezen uit twee maatschappelijke stages: ANWB Naturewise en ANWB Lightwise.  In 2013 biedt de ANWB 2.000 maatschappelijke stageplekken aan, waarvan 1.200 ANWB Naturewise stageplekken.

Meer informatie over de maatschappelijke stages bij de ANWB is te vinden op www.anwb.nl/maatschappelijkestage