Waarom maatschappelijke dienstplicht als we al maatschappelijke stage hadden?

16 maart 2015
CDA-leider Sybrand Buma pleit voor een maatschappelijke dienstplicht voor jongeren. Jongeren zouden volgens hem na de middelbare school enkele maanden tot een half jaar aan de slag moeten gaan bij een vrijwilligersorganisatie, bij Defensie of bij een zorginstelling. Ze kunnen dan laten zien dat ze iets voor Nederland doen en de werkgever kan zien dat de jongere tot iets in staat is, volgens Buma. Hiermee grijpt de CDA-voorman naar een te zwaar middel, volgens Vereniging NOV.
 
Voor vrijwilligersorganisaties geldt dat zij doorgaans niet goed in staat zullen zijn om langdurige begeleiding te bieden. Juist daarin bleek de afgeschafte maatschappelijke stage in een tussenweg te voorzien. Deze stage bleek ook nog eens succesvol te zijn, getuige onder andere een onderzoek van onder jongeren. Vereniging NOV zou Sybrand Buma vooral willen vragen om in ieder geval het CDA consistent te laten zijn in hun beleid en de ideeën voor een maatschappelijke dienstplicht te vervangen door die van de maatschappelijke stage. Dit is kleinschaliger en beter te behappen voor vrijwilligersorganisaties. De verplichte maatschappelijke was óók voor alle jongeren in Nederland, dus ook voor hen die maatschappelijke particpatie van huisuit niet erg meekrijgen.
 
Jongeren doen overigens niets voor volwassenen onder in hun maatschappelijke participatie, blijkt uit cijfers van het CBS. Organisaties als Scouting Nederland merken overigens wel een goede invloed van participatie door jongeren op hun maatschappelijke carrière (zie ook de reactie van Scouting NL: https://www.scouting.nl/nieuws/625-scouting-positief-over-hernieuwde-aandacht-voor-maatschappelijke-verantwoordelijkheid). Goed dus om jongeren te betrekken en ze een kennismaking te gunnen door bijvoorbeeld een maatschappelijke stage.