Vrijwilligerscolleges: Leer van elkaar!

15 april 2013

Een plek waar vrijwilligers leren van elkaar. Waar vaardigheden gedeeld worden. Waar slim gebruik wordt gemaakt van aanwezige kennis, vaardigheden en talenten. Dat is een Vrijwilligerscollege. Gesteund door Skanfonds gaan deze week op tien plekken in Nederland deze Vrijwilligerscolleges van start.

De Vrijwilligerscolleges zijn ontwikkeld in samenwerking met Vereniging Nederlandse Organisaties Vrijwilligerswerk (NOV) en Movisie. Ze worden opgezet door lokale Vrijwilligerscentrales met ondersteuning van projectbureau Xina.

Model voor alle vrijwilligerscentrales

Vrijwilligers inspireren en toerusten, nieuwe vrijwilligers motiveren en op weg helpen. Dat is waar het in een Vrijwilligerscollege om draait. Henriëtte Hulsebosch, directeur van Skanfonds: “De Vrijwilligerscolleges zijn in het leven geroepen om het vrijwilligerswerk in Nederland een impuls te geven. Skanfonds staat voor een solidaire, verbindende samenleving. Een samenleving waarin ook de kwetsbaarste mensen kunnen meedoen. Vrijwilligers spelen daarin een cruciale rol.” Skanfonds wil uiteindelijk graag een model ontwikkelen waar vrijwilligerscentrales door het hele land mee aan de slag kunnen.

Talentenscouts

Belangrijk ingrediënt van elk Vrijwilligerscollege zijn de talentenscouts die actief aan de slag gaat met het werven van nieuwe vrijwilligers en het bij elkaar brengen van kennis en vaardigheden. Een cursus voor penningmeesters-in-de-dop? Een starttraining voor mensen met een beperking? Een training in fondsenwerving? Alles kan. Ook wie nog geen vrijwilligerswerk doet maar wel graag aan de slag wil kan terecht bij een Vrijwilligerscollege. Zo bieden de Vrijwilligerscolleges een nieuwe manier van persoonlijke ontwikkeling van vrijwilligers. En omdat de trainingen door vrijwilligers uitgevoerd worden, zijn ze laagdrempelig, flexibel en kostenefficiënt.

Veel behoefte

Uit tientallen aanvragen heeft Skanfonds tien vrijwilligerscentrales geselecteerd die de eerste Vrijwilligerscolleges gaan opstarten. De organisaties krijgen een startsubsidie en inhoudelijke begeleiding en komen regelmatig bij elkaar om kennis, ervaringen en leerpunten te delen. Projectleider Janneke Hazelhoff: “De behoefte aan training is groot en er is ongekend veel talent aanwezig in de samenleving. En de wil is er om dat talent kortdurend in te zetten. Vrijwilligerscolleges zijn een prachtige manier om vraag en aanbod structureel te koppelen.”

Lees meer

Vrijwilligerscolleges