Vrijwilligerscentrales, laat je gelijkwaardigheid zien

18 december 2012

De afgelopen twee jaar was Marijke Hodes (programmamanager Groepsontwikkeling Scouting Nederland) expert van de toetsingscommissie Keurmerk Steunpunten Vrijwillige Inzet. Nu neemt zij afscheid en geeft het volgende advies aan steunpunten mee: “In mijn ogen is het halen van minimaal 1 ster (drie sterren is de maximale score, red.) voor echt alle vrijwilligerscentrales mogelijk. Het geeft vooral aan dat je de basiszaken van een organisatie op orde hebt. Een keurmerk is geen doel op zich, maar een hulpmiddel om te laten zien dat je over een bepaalde kwaliteit beschikt."

Marijke Hodes: "Ben je een gelijkwaardige partner voor het commitment en enthousiasme van vrijwilligers?"

Marijke HodesHodes, een doorgewinterde professional op kwaliteit en vrijwilligerswerk, is met Scouting een grote klant bij vrijwilligerscentrales. Haar jaren bij de toetsingscommissie gaven haar extra goed inzicht in waarom kwaliteit zo belangrijk is voor steunpunten: “Door een keurmerk te halen laat je niet alleen zien dat je de kwaliteit van je eigen organisatie serieus neemt, maar ook dat je een gelijkwaardige partner bent voor het commitment en enthousiasme van vrijwilligers. Het hebben van een keurmerk is daarnaast een belangrijk argument naar overheden en andere externe partners om zichtbaar te maken dat het steunpunt hier bewust mee bezig is. Het biedt ook kansen om extra aandacht in de lokale media te krijgen en jezelf opnieuw te positioneren."

Hodes ziet dat het een tijdsinvestering vraagt: "Het kost de nodige tijd en aandacht om alle documenten en zaken bij elkaar te zoeken die nodig zijn om in te sturen, maar in de huidige samenleving vraagt verbinding van vrijwilligers een steeds hogere kwaliteit in eigen denken en doen van de organisaties die met en voor vrijwilligers werken.”

Je laten verrassen door kwaliteit

Hodes kijkt met plezier terug op haar periode bij de toetsingscommissie. “Ik heb mezelf echt mogen laten inspireren door de creativiteit en kwaliteit die sommige vrijwilligerscentrales bieden. Geweldig leuk om te zien en iets om trots op te zijn. Het werk gaf een mooi beeld van de werkwijze van vrijwilligerscentrales.”

Goed systeem

Het gewezen commissielid is enthousiast over het Keurmerk: “Het sterrensysteem staat toe dat ook kleinere centrales in kunnen stappen om vervolgens door te werken naar een steeds hogere kwaliteit. Eigenlijk raar als je geen keurmerk wilt hebben. Het systeem zette me ook aan meer na te denken over vrijwilligersparticipatie in organisaties waar zich ook beroepskrachten inzetten voor de ondersteuning van vrijwilligers. Ook daar is een wereld te winnen.”

Over Marijke Hodes

Marijke Hodes was in 2009 gevraagd lid te worden van de toetsingscommissie omdat zij bij Scouting een succesvolle en integrale aanpak over kwaliteitsverbetering van vrijwilligersorganisaties heeft ontwikkeld. Vanuit deze ervaring maakte zij deel uit van het NOV-netwerk Kwaliteit. Els Berman, directeur NOV: “We wilden ook graag iemand die vanuit het klantperspectief mee wilde kijken naar de aanvragen.”

Vacature

Met het vertrek van Marijke Hodes, die een nieuwe opleiding gaat doen, is er een vacature bij de toetsingscommissie. Hodes aan haar nog onbekende opvolger: “De toetsingscommissie heb ik ervaren als een gedreven en prettige groep mensen om mee samen te werken. Zeker een plus voor mijn eventuele opvolger!”