Vrijwilligersverzekeringen; wanneer ben je vrijwilliger?

17 november 2015

Het merendeel van de gemeenten heeft een VNG-vrijwilligersverzekering afgesloten voor haar inwoners. Het verzekerd bedrag per ongeval is verhoogd en naast vrijwilligers en mantelzorgers, vallen nu ook mensen die een tegenprestatie voor hun bijstandsuitkering onder de verzekering.

Vrijwilligerswerk wordt steeds belangrijker. Daarom heeft de VNG samen met Centraal Beheer de VNG-vrijwilligersverzekering opnieuw bekeken. De verzekering kent de volgende uitbreidingen:

  • Mantelzorgers worden volledig meeverzekerd.
  • Mensen die een tegenprestatie leveren voor hun bijstandsuitkering vallen ook volledig onder de verzekering.
  • Het verzekerd bedrag 'opzicht' (wanneer je spullen van iemand anders onder je hebt, tijdelijk gebruikt) is verhoogd van € 5.000, naar € 12.500,-.

Wanneer is iemand een vrijwilliger?

Hoe weet u of een vrijwilliger onder de VNG-vrijwilligersverzekering valt? Hiervoor heeft Vereniging NOV een kort schema opgesteld, dat verschenen is in de publicatie Minder gedoe voor vrijwilligers. Hiermee kunt u snel zien welke vragen u beantwoord moet hebben om erachter te komen of een vrijwilliger onder de polis valt. Let op! Er zijn gemeenten die gebruik maken van de vrijwilligersverzekering.

Verzekeringen van andere aanbieders

Niet elke gemeente maakt gebruik van de VNG-vrijwilligersverzekering. Ook Meeus en Domstad bieden zo'n verzekering aan. Voor deze partijen geldt hetzelfde schema als voor de VNG-vrijwilligersverzekering om te zien welke vrijwilligers er onder de verzekering vallen.

Eigen verzekeringen niet opzeggen!

Vrijwilligersverzekeringen zijn alleen van kracht voor zover de schade niet is gedekt door een andere persoonlijke of bedrijfsverzekering. Meer over verzekeringen kunt u lezen op deze pagina van Vrijwilligerswerk.nl.

 

Bijdragen van bezoekers

Link ontbreekt

11 januari 2016 ▪ Rob Beckers ▪ ContourdeTwern

In de zin "Hiervoor heeft Vereniging NOV een kort schema [link naar schema] opgesteld." ontbreekt helaas de link.

Hartelijke groet,
Rob Beckers

Draag ook bij aan deze website

Geef uw tips, voorbeelden en opmerkingen.


Een bijlage is optioneel. Bestandsformaat: pdf.
De maximale bestandsgrootte is 32 MB.
Na het plaatsen ontvangt u een e-mail ter bevestiging.
Het e-mailadres wordt niet bij uw bijdrage getoond.