Tuchtrecht Vrijwilligerswerk mijlpaal preventie seksueel misbruik

18 maart 2013

Maandag 18 maart 2013 was de startbijeenkomst van de Stichting Tuchtrecht Vrijwilligerswerk bij PEP Den Haag. Met de oprichting van de stichting zet de sector een grote stap richting een veiligere omgeving voor minderjarigen. Vrijwilligersorganisaties die deelnemen, kunnen gebruik maken van de tuchtcommissie en in de toekomst via een registratielijst hun vrijwilligers screenen of zij bij andere vrijwilligersorganisaties veroordeeld zijn voor seksueel overschrijdend gedrag jegens minderjarigen. Staatssecretaris Teeven (VenJ) hield samen met Marius Ernsting (voorzitter Vereniging NOV) de stichting ten doop.

Het nieuwe bestuur ontvangt welkomstpresentje

Het nieuwe bestuur ontvangt een welkomstpresentje van Marius Ernsting, voorzitter Vereniging NOV. Foto's: Ruud van der Graaf

Tuchtrecht voor iedereen binnen bereik

De Stichting Tuchtrecht Vrijwilligerswerk maakt het mogelijk dat een door de stichting ingestelde onafhankelijke tuchtcommissie en commissie van beroep rechtspreken bij vermeend seksueel grensoverschrijdend gedrag door vrijwilligers bij minderjarigen. De stichting neemt vrijwilligersorganisaties daarmee deze moeilijke taak uit handen en brengt het tuchtrecht binnen handbereik van organisaties die zich geen eigen tuchtrechtsysteem kunnen of willen veroorloven.

Nina Schmitz, directeur van Stichting Heppie en spreker tijdens de startbijeenkomst, gaf een prima voorbeeld van waarom vrijwilligersorganisaties baat hebben bij onafhankelijk tuchtrecht. Schmitz: “Het gezamenlijk tuchtrecht neemt ons een moeilijke taak uit handen. Er is nu een onafhankelijk partij die kan oordelen over eventuele voorvallen. Dit is echt heel welkom.” Ook ouders spelen volgens haar een belangrijke rol: "Organisaties zijn vaak blij met elke vrijwilliger, maar wij organiseren liever een activiteit minder dan dat er twijfel bestaat over de begeleiders. Daar zouden ouders ook wel wat kritischer in mogen zijn. Onderschrijft de club van jouw kind het tuchtrecht?"

Staatssecretaris Teeven

Staatsecretaris Teeven (VenJ): "Een prima initiatief waar de sector goed werk mee verricht." De staatssecretaris onderzoekt of de Verklaring Omtrent Gedrag voor meer organisatie gratis kan worden.

Veroordeeld? Op de registratielijst!

De Stichting Tuchtrecht Vrijwilligerswerk is opgericht met het doel op uniforme en zorgvuldige manier te beoordelen of vrijwilligers over de schreef gaan. En om deze vrijwilligers te kunnen plaatsen in het register van tuchtrechtelijke uitspraken voor het vrijwilligerswerk, ook wel registratielijst genoemd. Ook vrijwilligers van organisaties met een eigen tuchtrecht kunnen hun vrijwilligers op de lijst plaatsen.

De registratielijst wordt beheerd door Vereniging NOV. Nadat iemand veroordeeld is binnen het gezamenlijk tuchtrecht, plaatst de vereniging deze persoon op de registratielijst. Vrijwilligersorganisaties die aangesloten zijn, kunnen hun (nieuwe) vrijwilligers screenen of zij op die lijst staan. Staatssecretaris Teeven: “De registratielijst is een sterk middel om te voorkomen dat mensen shoppen bij verschillende sport-, hobbyclubs en vrijwilligersorganisaties die werken aan het welzijn van minderjarigen. De lijst helpt zo om de vrijwillige sector veiliger te maken.” (Lees hier de speech van de staatssecretaris.)

Sluit u aan!

Vrijwilligersorganisaties die willen deelnemen aan het gezamenlijk tuchtrecht kunnen vanaf 18 maart 2013 terecht op de website www.tuchtrechtvrijwilligerswerk.nl

Het bestuur van de Stichting Tuchtrecht Vrijwilligerswerk

Het nieuwe bestuur, van links naar rechts: Ronald Zoutendijk, Christine Linzel, Bart Sprangers, George de Ceuninck, Jolanda Postma. 

In de media

Voorafgaand aan de oprichting ervan, is de stichting veel in het nieuws geweest. Lees, luister of bekijk hier:

BNR Nieuwsradio, 18 maart 2013: Goede, heldere en kritische radioreportage over tuchtrecht vrijwilligerswerk, met specialistisch commentaar van Mr. Paul Verloop van Ploum Lodder Princen.

Trouw, 16 maart 2013: Zwarte lijst voor vrijwilligers die zich hebben vergrepen aan kinderen (tendentieuze kop, inhoudelijk goed artikel)

Volkskrant, 16 maart 2013: Nieuw meldpunt misbruik door vrijwilligers (ooh hier is het artikel beter dan de kop)

De reportage van RTL Nieuws, met commentaar van ouders! (na de reclame even filmpje opnieuw afspelen, anders mist u een gedeelte).

stichting tuchtrecht rtl nieuws

Reportage van Hart van Nederland

 stichting tuchtrecht vrijwilligerswerk sbs6

NOS.nl, 16 maart 2013, Zwarte lijst ontuchtige vrijwilligers 

Foknieuws.nl, 16 maart 2013, Pedo-vrijwilligers op zwarte lijst

Telegraaf, 16 maart 2013, Zwarte lijst vrijwilligers

Metro, 16 maart 2013, Nieuw meldpunt misbruik door vrijwilligers

 

Logo Stichting Tuchtrecht Vrijwilligerswerk