Subsidieoproep Maatschappelijke Diensttijd en voorbereidende bijeenkomsten

12 april 2018

Bekijk dit bericht ook op ons nieuwe platform.

Het kabinet ontwikkelt de maatschappelijke diensttijd voor jongeren om hen optimaal de kans te bieden betrokken te zijn bij de samenleving. ZonMw roept nu organisaties op om met experimentplannen te komen voor het krijgen van subsidie voor de Maatschappelijke Diensttijd. Het gaat om zogenoemde proeftuinen rond de inzet van jongeren in het vrijwilligerswerk.

Meedoen aan de eerste ronde

Wil je hiermee aan de slag in de eerste ronde, meld je dan voor 1 mei 12.00 uur aan. Dit kan relatief eenvoudig, dus laat het zeker niet liggen! De deadline voor de tweede ronde, die waarschijnlijk meer de nadruk legt op speciale doelgroepen, is op 11 september 2018. De eerste ronde zal dus breder zijn!

De leidende criteria

Om je snel een indruk te geven, sommen we hieronder de leidende criteria op:

 1. Het betreft een landelijk, regionaal of grootstedelijke aanpak. (Je bent in staat om een samenwerkingsverband aan te gaan met andere organisaties.)
 2. De maximale looptijd is 18 maanden.
 3. Het gaat om een bedrag tussen de 100.000 en 1.000.000 euro.
 4. Jongeren zijn zelf sterk betrokken in het hele proces.
 5. Je bent een bestaande organisaties die ervaring heeft in het werken met jongeren.
 6. Binnen je proeftuin doorloop je het hele proces van werven, matchen, begeleiden en uitvoeren van de maatschappelijke inzet, maar je kunt het experiment focussen op één (of meerdere) van deze aspecten.

 

Belangrijke data, lees goed!

Er is een strakke planning die je echt goed moet volgen:

 1. Informatiebijeenkomst van ZonMW op 25 april 2018. (van 09.30 - 12.30 uur bij ZonMw, beperkt plek, aanmelden via amd zonmw.nl
 2. Eerste verplichte aanmelding met een korte beschrijving voor 1 mei 12.00 uur via amd zonmw.nl
 3. Op 3 mei 2018 - NOV Callmeeting: Hoe maak je een goed plan Maatschappelijke Diensttijd? (meer info hieronder)
 4. Projectplan indienen voor 22 mei 12.00 uur via de site van ZonMw.
 5. Uitvoering start medio september.

 

De gehele subsidieoproep kun je inzien op de site van ZonMw

Tweede ronde?

Gaat het je te snel om aan de eerste ronde mee te doen? Er volgt een tweede ronde, gepland op 11 september 2018.  De tweede ronde zal, voor zover we nu weten, meer nadruk leggen op het bereiken van specifieke groepen jongeren. Denk aan jongeren met achterstand of met andere vormen van vergoeding dan de vrijwilligersregeling. ZonMw zorgt voor een infolijn waar je met vragen terecht kan.


NOV Callmeeting:
Hoe maak je een goed plan Maatschappelijke Diensttijd?

Hoe kom je tot een goed plan voor de call van ZonMw? Op donderdag 3 mei in Utrecht organiseert NOV van 13.00 tot 16.00 uur een werkatelier om informatie te delen, te horen van plannen van anderen, advies te krijgen voor een goed plan. Je krijgt in groepsverband hulp en ondersteuning voor het richten en inrichten van je eigen plan en of een samenwerkingsverband. De meeting is zowel voor vrijwilligerscentrales als landelijk/regionale vrijwilligersorganisaties. Aanmelden kan via de community Jongeren. (Je moet even een account aanmaken of inloggen. Gratis voor NOV-leden, niet-leden dragen € 95,- bij in de kosten. Op de community vind je de komende maanden steeds meer informatie en je kunt er zelf goed aan bijdragen! 

Landelijke Conferentie Maatschappelijke Diensttijd

Reserveer alvast 18 mei in je agenda! VWS en de partners organiseren dan de tweede Conferentie Maatschappelijke Diensttijd. De eerste conferentie was gericht op het ophalen van punten waaraan de Maatschappelijke Diensttijd zou moeten voldoen. Deze tweede dag staat in het teken van het uitwisselen en uitwerken van HOE je het concreet kan organiseren. Organisaties kunnen hun (huidige) aanpak/werkwijze of idee rond het werken met jongeren pitchen en daarop feedback krijgen. Nieuwe mogelijke vormen worden in kleine ‘ontwerpgroepen’  besproken.

 

Heb je vragen? Stel ze gerust op onze community, maak snel een account aan (gratis, ook voor niet-leden) of log in. (We zijn aan het bouwen, maar je kunt er al van alles doen.)