Eerste Keurmerk Steunpunt Vrijwillige Inzet in Zeeland

31 januari 2013

Op 30 januari heeft Christine Linzel, bestuurslid NOV, het Keurmerk Steunpunt Vrijwillige Inzet uitgereikt aan Samen Vrijwillig. Vrijwilligersteunpunt Samen Vrijwillig van Stichting Welzijn Middelburg is het eerste vrijwilligerssteunpunt in Zeeland dat dit keurmerk in ontvangst mag nemen! 

Samen Vrijwillig heeft de keurmerkaanvraag ingediend omdat ze hechten aan een optimale kwaliteitsondersteuning en dienstverlening voor vrijwilligers en vrijwilligersorganisaties. De toekenning van het keurmerk onderschrijft dit. Stichting Welzijn Middelburg, waar Samen Vrijwillig onder valt, vindt vrijwilligerswerk heel belangrijk: vrijwilligers zijn onmisbaar voor de samenleving. De stichting waardeert en erkent de inzet van alle vrijwilligers, door kwalitatief goede ondersteuning vanuit het vrijwilligerssteunpunt te bieden en evenementen te organiseren. Vrijwilligerscentrales vinden hier meer informatie over het Keurmerk.

Uitreiking Keurmerk Samen Vrijwillige

Een greep uit de activiteiten

Samen Vrijwillig timmert flink aan de weg. Een half jaar geleden is de nieuwe website van het vrijwilligerssteunpunt online gegaan. Op www.welzijnmiddelburg.nl/vrijwilligerswerk kan jong en oud op zoek naar informatie over en vacatures voor vrijwilligerswerk in Middelburg. “Jongeren zijn volwaardige vrijwilligers”, zegt Sam van Bakergem, manager Samen Vrijwillig, “of ze nu kennismaken met vrijwilligerswerk in hun maatschappelijke stage, vrijwilligerswerk doen als onderdeel van hun studie aan de Hogeschool Zeeland of in hun eigen vereniging iedere week meehelpen. Wij nemen alle vrijwilligers serieus, of je nu 14 jaar bent of 45 jaar”.

Het vrijwilligerssteunpunt Samen Vrijwillig biedt naast de digitale vacaturebank nog veel meer. Zo´n drie tot vier keer per jaar worden er IDEE bijeenkomsten georganiseerd voor vrijwilligersorganisaties, waarbij kennis en ervaringen kunnen worden uitgewisseld. Organisaties waarderen deze bijeenkomsten.

In november 2012 organiseerde Samen Vrijwillig het Vrijwilligerscafé, waar belangstellenden voor vrijwilligerswerk zo’n 25 vrijwilligersorganisaties konden ontmoeten. Samen Vrijwillig zet zich in voor de promotie van vrijwilligerswerk in Middelburg, door het verspreiden van vacatureposters, door te twitteren, door vrijwilligerswerk te promoten op informatiemarkten van de Hogeschool Zeeland, scholen voor voortgezet onderwijs, seniorendag en de UIT! Cultuurmarkt. “De boodschap die we willen uitdragen is hoe leuk vrijwilligerswerk is. ” vertelt Rianne Hacking, consulent vrijwilligerswerk.

De Lange Jan Awards is een mooi voorbeeld van hoe Samen Vrijwillig, samen met de gemeente Middelburg, de inzet van vrijwilligers zichtbaar maakt en waardeert. Ook voor 2013 heeft Samen Vrijwillig volop plannen.