Prijsverhoging VOG jaagt vrijwilligerswerk op kosten

22 februari 2016

Update 22 februari 2016

Kamerleden van CDA, SP en Christen Unie hebben gezamenlijk Kamervragen ingediend aan de staatssecretaris van Veiligheid en Justitie en de staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport over de tariefverhoging van de Verklaring Omtrent Gedrag en de gevolgen hiervan voor het vrijwilligerswerk. Lees ze hier.

Dit gebeurde onder andere naar aanleiding van een reportage van Reporter Radio (KRO-NCRV) en aandacht in de Volkskrant, NOS.nl, Metro Nieuws, Dagblad van het Noorden, RTL Nieuws, Omroep Max en Vara's Kassa. 

Per 1 maart verhoogt staatssecretaris Klaas Dijkhoff (Veiligheid en Justitie) de prijzen van de Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) met 38%. Vereniging NOV heeft bij een beperkt aantal leden en met samenwerkingspartners geïnventariseerd wat de gevolgen zijn. Hierover sturen wij de staatssecretaris maandag 22 februari 2016 een brief met het verzoek  te onderzoeken wat de gevolgen zijn en  vrijwilligers en hun organisaties uit te zonderen van de prijsverhoging. Die brief kunt u hier downloaden.

Wat zijn dan de gevolgen?

Voor een organisatie als Humanitas (o.a. thuisadministratie, ondersteuning tijdens en na detentie) geldt een minimale verhoging van de kosten van € 22.000,-. Zij willen echter het aantal VOG’s uitbreiden en dan moeten zij € 32.000,- meer betalen op een totaal van € 122.700,-. Een zorgorganisatie als Cordaan zal ook na prijsverhoging een VOG van haar vrijwilligers verlangen met als extra kosten: € 23.250,-. Alzheimer Nederland wil graag een VOG voor 2000 vrijwilligers, liefst binnen de regeling Gratis VOG. Als dit niet mogelijk blijkt en de kosten zelfs stijgen met € 18.600,-, kan Alzheimer Nederland zich geen VOG veroorloven. Ook Versa Welzijn komt voor een dergelijke kostenstijging te staan. Voor het sociaal werk geldt dat 40 procent tot € 10.000,- per organisatie kwijt is. Volgens AGORA (landelijke beroepsvereniging coördinatoren vrijwilligerswerk) zijn de kosten van een VOG voor veel organisaties in de GGZ, VGZ, V&V, en Thuiszorg en Jeugd nu al te hoog. Zouden alle 70.000 vrijwilligers een VOG krijgen, dan kost dat met de prijsverhoging € 651.000,- extra.

Meer informatie?

Met persvragen kunt u terecht bij Joost van Alkemade, j.vanalkemade nov.nl, 06 10764885.

 

Draag bij aan deze website

Geef uw tips, voorbeelden en opmerkingen.


Een bijlage is optioneel. Bestandsformaat: pdf.
De maximale bestandsgrootte is 32 MB.
Na het plaatsen ontvangt u een e-mail ter bevestiging.
Het e-mailadres wordt niet bij uw bijdrage getoond.