Ook op het water vergroot vrijwilliger zelfredzaamheid mensen met een beperking

21 december 2017

De afgelopen twee jaar heeft de Wetenschapswinkel van Wageningen University & Research in opdracht van SailWise onderzoek gedaan naar meerwaarde van watersportactiviteiten voor mensen met een beperking. Ook hier blijken vrijwilligers weer het verschil te maken.

Deelname aan watersportactiviteiten en -vakanties bij SailWise blijkt meer te zijn dan een onvergetelijke tijd op het water. De activiteiten hebben ook een meerwaarde voor het dagelijkse leven op kortere of langere termijn. Dat blijkt uit positieve invloeden op onder meer zelfredzaamheid, zelfvertrouwen, stressbestendigheid en het accepteren en weer opnieuw leren kennen van het eigen lichaam.

Zowel deelnemers als vrijwilligers zijn zeer te spreken over de ‘unieke SailWise-aanpak’ zoals de ‘informele en relaxte sfeer’, ‘alles is mogelijk’, ‘geen betutteling’, ‘iedereen betrekken bij besluitvorming’, ‘iedereen betrekken bij taken die uitgevoerd moeten worden’, ‘niet bang om grenzen te verlegen’ en de gelijkwaardige positie van deelnemer en vrijwilliger (‘het gevoel van samen op avontuur te zijn’).

Download hier het rapport