Het inzetten van jonge vrijwilligers is een win-win situatie

14 mei 2014

Op woensdag 14 mei organiseerde Vrijwilligers Centrale Amsterdam een lopend vrijwilligersontbijt waar organisaties, jongeren en nieuwe bestuurders van de stadsdelen met elkaar kennis maakten. Op vier locaties vertelden organisaties hun verhaal en onderstreepten ze het belang van jonge vrijwilligers. De boodschap kwam aan en werd direct goed opgepakt. Gerda Sordam van stadsdeel Amsterdam West: Vrijwillige inzet is niet alleen maar leuk, nuttig en goed voor anderen of je buurt… Het is ook goed voor jezelf en je persoonlijke ontwikkeling. Het kan perspectief bieden op de arbeidsmarkt.”

“Ik kom weer buiten en zie meer!”
Na de opening van Maribi Gomez (directeur VCA), trapte Ella Vogelaar (voorzitter Vereniging Nederlandse Organisaties Vrijwilligerswerk) het ontbijt af. Vogelaar: “Het inzetten van jonge vrijwilligers is een win-win situatie. Jongeren ontdekken hun talenten en zijn voor organisaties van cruciaal belang. (…) Vrijwilligerswerk is niet gratis, maar vereist beleid en ondersteuning.” Dat het mes bij vrijwilligerswerk aan twee kanten snijdt, beaamde ook vrijwilliger Daisy. Al tweeënhalf jaar lang maakt zij regelmatig leuke uitstapjes met Rob. Een man op leeftijd die in een rolstoel zit en afhankelijk is van anderen. Ze ontmoetten elkaar bijna drie jaar geleden toen Daisy voor haar opleiding bij ROC Amsterdam stage liep. Daisy: “Voor ons is alles vanzelfsprekend, maar voor Rob is dat anders.” Rob reageert: “Ik kom weer buiten en zie meer!”

“Zonder Het Danspaleis zou ik thuis verpieteren.”
De volgende locatie was de Flesseman, een ontmoetingsplek voor ouderen in beheer van Amsta. Een medewerker vertelde:“Vrijwilligerswerk is de slagroom op de koffie. Jongeren organiseren hier leuke activiteiten, maar jongeren confronteren met zieken is lastig en vereist begeleiding.” Ze werd vergezeld door ouderen en vrijwilligers van Het Danspaleis, een organisatie die jongeren en ouderen samenbrengt op de dansvloer. Eén van de ouderen vertelde dat de vrijwilligers hem uit zijn isolement halen: "Zonder Het Danspaleis zou ik thuis verpieteren. Ik kijk er elke week naar uit.” Na deze indrukwekkende woorden gingen de voetjes van de vloer. Zelfs menig wethouder stond te dansen! En dat al om tien uur in de ochtend.

“Vrijwilligerswerk versterkt je als mens.”
Nu de spieren al wat losser waren vertrok de groep naar het Wereldhuis; een plek waar mensen zonder papieren terecht kunnen voor activiteiten, ontspanning en ontmoeting. “Door het doen van vrijwilligerswerk voelen mensen zich waardevol en kunnen ze hun talenten inzetten. Zonder vrijwilligers geen Wereldhuis! Ook de immigranten zelf doen hier vrijwilligerswerk. Daarom voelt het voor mensen als hun tweede huis”, legde een werknemer uit. Ze gaf het woord aan Evigina die stage liep bij Het Wereldhuis. Iedereen hing aan haar lippen door haar krachtige woorden: "Ik sta achter het motto van het Wereldhuis. Niemand is illegaal! Ik heb het er thuis veel over gehad tijdens mijn stage. Vrijwilligerswerk versterkt je als mens. Ik wil nu graag iets met mensenrechten doen.”

“Vrijwilligerswerk kleurt je leven en je blik op de wereld.”
Het slot van het ontbijt vond plaats in de onlangs geopende Hoftuin, een initiatief van de Protestantse Diaconie. Elianne Schultz (Protestants Jeugdwerk Amsterdam) begeleidt en plaatst scholieren bij organisaties. Zo ook jongeren van Praktijkcollege Het Plein, een school voor jongeren die meer begeleiding nodig hebben. Elianne: “Kinderen van Het Plein zijn een keer geen de zorgontvangers maar de zorggevers. Dit geeft ze zelfvertrouwen, ze voelen zich nuttig.” Nadine van der Sluis (bestuursvoorzitter VCA) vatte de ochtend mooi samen:“Vrijwilligerswerk kleurt je leven en je blik op de wereld.”

vca14mei

Daisy (links) en Rob (midden) zijn al tweeënhalf jaar maatjes.

vca14meiericvandenburg

 

Wethouder Eric van der Burg op weg naar Het Wereldhuis in gesprek met een jongere over vrijwilligerswerk.