Impressie Gratis Goud Festival

13 december 2016

Op 7 december, Nationale Dag van de Vrijwilliger, was het Gratis Goud Festival. Dit was het voor het eerst dat we met drie organisaties gingen crowdsourcen.  LSA, Sociaal Werk Nederland en Vereniging NOV organiseerden samen het Gratis Goud Festival. Met actieve bewoners, sociaal werkers, vrijwilligers, maar ook veel beleidsmedewerkers en gemeenteambtenaren gingen we op zoek naar de randvoorwaarden voor sterk vrijwilligerswerk. Bekijk hier het Gratis Goud Magazine #2 (Verslag van de Dag) of download hem in pdf om een goede indruk op te doen. Magazine #2 is een vervolg op Magazine #1, waarin 43 vrijwilligersinitiatieven met kosten en opbrengsten staan beschreven. En die is ook zeer de moeite waard om te downloaden.

Energie, kennis, inzet en geld

We slaan de handen ook ineen om een duidelijk signaal te geven aan de politiek en eigenlijk de hele samenleving. Vrijwillige inzet is onbetaalbaar en levert goud op. Maar het is verre van vanzelfsprekend, niet vrijblijvend en ook niet gratis. Er is energie, kennis, inzet en geld voor nodig.  Nederlanders doen altijd al veel vrijwilligerswerk en er is sinds enige jaren ook een spannende beweging te ontwaren van innovatieve doe-het-zelvers. Deze vrijwillige inzet is belangrijk voor Nederland: we willen er niet eens over nadenken hoe kil het land zou zijn als zij er niet waren.

We maken ons zorgen over de achteloosheid waarmee vaak gedacht wordt dat ‘vrijwilligers’ het wel even doen. Over blinde vlekken en over de vanzelfsprekendheid waarmee bestuurlijk soms verondersteld wordt te kunnen beschikken over ‘vrijwillige inzet’. Over de schade die ontstaat als kinderen met het badwater worden weggegooid.

Faciliteren, maar hoe?

Vrijwilligers moet je koesteren, je moet ze niet dwingen. Je moet ze ruimte geven en niet in een hokje duwen of voor je karretje spannen. Faciliteer gratis goud! Maar hoe? Op het Gratis Goud Festival zijn we op zoek gegaan naar de randvoorwaarden van krachtig vrijwilligerswerk. Met veel enthousiasme, passie en interesse  hebben alle deelnemers overlegd, gekeken, gezocht en geluisterd.

Zestig verschillende initiatieven in het mooie Deventer werden bezocht door de deelnemers, overal werden workshops gegeven, presentaties gehouden of uitleg over een project gegeven. Voor veel mensen zaten er echte eyeopeners bij: wat gebeurt er ontzettend veel!  En over alle excursies werd getweet en gefacebookt, ge-whatsappt en er werden ouderwets kaartjes ingevuld. Van al die input wordt nog een mooie publicatie gemaakt. Een publicatie die zo volledig mogelijk de randvoorwaarden beschrijft.

Zonder volledig te zijn, publiceren we hier vast een aantal randvoorwaarden die duidelijk naar voren kwamen gedurende de energieke dag. Met een van de belangrijkste voorwaarden hebben wij samen een grote stap gezet: ga voor samenwerking!

De eerste gezamenlijke  randvoorwaarden

 • Koester vrijwilligers
 • Maatschappelijk initiatief heeft recht op een thuis
 • Maak scholing en trainingen mogelijk
 • Behandel elkaar met gelijkwaardigheid, wees partners
 • Erken de grenzen van burgerkracht en vrijwillige inzet
 • Maak vrijwilligerswerk mogelijk voor iedereen
 • Zorg ervoor dat vrijwilligerswerk vrijwilligers geen geld kost
 • Zorg voor financiële duurzaamheid!
 • Ga voor samenwerking, ook lokaal
 • Sluit aan op nieuwe generaties
 • Maak sterke regionale en landelijke netwerken mogelijk
 • Schrap belemmerende regels!
 • Sta open voor elkaar en leer van elkaar

 

 Jan Jaap Kolkman begint de dag met gym

Jeroen Olthof geeft de dagopdracht aan vrijwilligers

28 vrijwillige gidsen staan klaar

Presentatie en discussie in de muziekkoepel

Bij SV Helios

In discussie over randvoorwaarden