Don Bosco wint Youth in Action-award 2012

28 januari 2013

Utrecht, 28 januari 2013 – Het project ‘Celebrating volunteering’ van Don Bosco Youthnet heeft de award gewonnen voor het beste Youth in Action-project van 2012. Meer dan 1.000 mensen brachten via Facebook hun stem uit op een van de drie genomineerden. Met ruim 600 stemmen was het project van Don Bosco Youthnet de duidelijke winnaar. In dit project draaiden 26 jongeren uit verschillende Europese landen mee met de kindervakantieweken in diverse Haagse en Rijswijkse buurten. De Youth in Action-award werd afgelopen zaterdag uitgereikt tijdens de jaarlijkse netwerkdag.

Project ‘Celebrating volunteering’

Veel van de Europese jongeren waarmee Don Bosco Youthnet de kindervakantieweken mogelijk maakte, bevinden zich in een kwetsbare positie. Sommigen leven in sociaal-economisch moeilijke omstandigheden, anderen hebben een laag onderwijsniveau. De jonge vrijwilligers hebben door de kindervakantieweken waardevolle competenties opgedaan, die hun mogelijkheden in de samenleving en op de arbeidsmarkt thuis vergroten. De buitenlandse vrijwilligers waren tijdens het project gekoppeld aan lokale vrijwilligers. Hierdoor hebben veel jongeren uit Den Haag en Rijswijk kennis gemaakt met leeftijdsgenoten uit alle hoeken van Europa. ‘Voor ons is deze award een erkenning van het zes jaar lang organiseren van deze projecten’, vertellen Biju Oledath en Tijs Boorsma van Don Bosco Youthnet. ‘Van veel vrijwilligers weten we dat ze hun ervaringen nog steeds gebruiken in hun carrière. Deze award is echt een kroon op ons werk.’

Andere genomineerden

De andere genomineerde projecten voor de Youth in Action-award waren ‘De Beeldbuis’ van Stichting Accommodatiebeheer Westervoort en ‘Friendship through culture and nature’ van Jongerencentrum ’t Schienvat uit Finsterwolde. In ‘De Beeldbuis’ hebben jongeren uit Westervoort een lokale jongerenomroep opgezet, waarbij een grote groep jongeren heeft geleerd zelf media te maken over lokale en maatschappelijke kwesties. In de jongerenuitwisseling ‘Friendship through culture and nature’ hebben vijftien jongeren uit Finsterwolde kennisgemaakt met andere culturen en gewoonten van jongeren uit IJsland. Op www.youthinaction.nl stellen de drie genomineerde projecten zich in een kort filmpje voor.

Laatste jaar Youth in Action

Tijdens de netwerkdag ‘Youth in Action – the final countdown’ heeft het Youth in Action-programma het laatste jaar van het programma ingeluid. Youth in Action is het EU-subsidieprogramma voor internationale buitenschoolse leeractiviteiten voor jongeren. Volgend jaar wordt het Youth in Action-programma waarschijnlijk onderdeel van een groter EU-programma. Voor 2013 heeft Youth in Action met bijna vijf miljoen euro een groter subsidiebudget dan ooit. ‘Een flinke uitdaging om dit jaar het volledige subsidiebudget weer goed te besteden’, aldus Lorance Janssen, hoofd van het Youth in Action-programma in Nederland. De eerstvolgende deadlines voor subsidieaanvragen zijn 1 februari, 3 mei en 3 oktober. Lees hier meer.