Cursussen voor 6.000 groene vrijwilligers

06 januari 2014

Het ministerie van Economische Zaken heeft groen licht gegeven voor de plannen van Landschapsbeheer Nederland, De12Landschappen, IVN, Natuurmonumenten, Staatsbosbeheer en VOFF voor uitvoering van de regeling Groen en Doen. Dat betekent dat deze zes landelijke groene vrijwilligersorganisaties ook in 2014 weer opleidingen, cursussen en trainingen kunnen geven aan vrijwilligers in natuur en landschap. Naar schatting zullen in totaal 300 scholingsactiviteiten worden opgezet met zo’n 6.000 deelnemers, waarvan een substantieel deel nieuwe vrijwilligers zullen zijn.

Groen vrijwilligerswerk stimuleren

Met Groen en Doen wil het ministerie van Economische Zaken vrijwilligerswerk in natuur en landschap en ‘groen in de stad’ stimuleren. Groen en Doen startte in 2012 en krijgt nu dus een vervolg. Het Ministerie van Economische Zaken heeft de zes landelijke groene vrijwilligersorganisaties een bedrag van 1 miljoen euro toegekend. De vrijwilligersorganisaties organiseren daarvoor cursussen voor groene vrijwilligers zodat zij deskundig en veilig kunnen werken in natuur en landschap. Voorbeelden van onderwerpen die aan bod komen: monitoring van soorten, beheer van landschapselementen, gebruik van gereedschap en veilig werken.

Groen en Doen-activiteiten

Een greep uit het geplande aanbod Groen en Doen-activiteiten:

  • Cursus Jeugdboswachters door het Groninger Landschap.
  • Opleiding Vrijwilligersnetwerk door Landschapsbeheer Drenthe.
  • Opleiding Natuurwijzers door het Brabants Landschap.
  • Scholing Bekwaam Beheren door Landschap Overijssel.
  • Cursus Natuurlijk Gastvrij door Natuurmonumenten.
  • Opleiding Allround vrijwilliger door Staatsbosbeheer.
  • Workshop Omgaan met groene buurtprojecten door IVN.
  • Scholing (Her)kennen en beheren van soorten door VOFF.

 

Eigen projecten van vrijwilligers

GreenWish organiseert een ander deel van de Groen en Doen-regeling. Via vouchers en prijsvragen enthousiasmeert GreenWish vrijwilligers om zelf met nieuwe projecten en opleidingen te komen.

Meer informatie

Op de website www.groenendoen.nu is meer informatie te vinden van de Groen en Doen-projecten die mogelijk zijn gemaakt via de vouchers en prijsvragen. In de loop van 2014 zal op de websites van de zes landelijke groene vrijwilligersorganisaties meer informatie te vinden zijn over de Groen en Doen-activiteiten van deze organisaties.