Coalitie Erbij lanceert Nationale Eenzaamheid Prijs 2013

18 juni 2013

Coalitie Erbij, het samenwerkingsverband dat eenzaamheid in Nederland aanpakt, organiseert dit jaar voor het eerst de Nationale Eenzaamheid Prijs. Iedereen met een vernieuwend, creatief of bijzonder idee om eenzaamheid aan te pakken wordt opgeroepen mee te doen aan de wedstrijd. De wedstrijd is in het leven geroepen in het kader van de Week tegen Eenzaamheid en wordt mede mogelijk gemaakt door de VriendenLoterij.

De winnaar gaat naar huis met een kunstobject en 4000 euro. De bedenkers van de twee op één na beste ideeën om eenzaamheid aan te pakken ontvangen ieder 500 euro. De ingediende ideeën worden in een eerste ronde beoordeeld door een vakkundige jury. Uit de genomineerden wordt vervolgens een winnaar gekozen middels een publieksstemming via social media en de website van de Week tegen Eenzaamheid (samentegeneenzaamheid.nl).

Samen tegen eenzaamheid


Eenzaamheid komt voor in alle leeftijdsgroepen en in alle lagen van de bevolking. Meer dan 1 miljoen van de volwassen mensen in Nederland voelt zich sterk eenzaam.

“Eenzaamheid is een maatschappelijk probleem dat voortdurend onder de aandacht moet worden gebracht. Met de Nationale Eenzaamheid Prijs willen we zo veel mogelijk mensen motiveren om hun goede idee met ons te delen. Want alleen als we samenwerken kunnen we echt iets bereiken”, aldus Arie Ouwerkerk directeur van Coalitie Erbij.

Jury


De jury wordt geleid door Leo Wijnbelt, voorzitter van Coalitie Erbij. Daarnaast bestaat de jury uit Elly van Kooten, directeur Directie Maatschappelijke Ondersteuning van VWS, Marius Ernsting, voorzitter NOV en Michiel Verboven, Managing Director van de VriendenLoterij . De ideeën worden beoordeeld op onder andere creativiteit, originaliteit en uitvoerbaarheid.

Deelnemen


Iedereen met een baanbrekend idee om eenzaamheid aan te pakken kan meedoen: van individu tot organisatie. Dit in lijn met het thema ‘Kom erbij’ van de Week tegen Eenzaamheid 2013, die in het teken staat van participatie. Op de website van de Week tegen Eenzaamheid kunnen mensen naast het indienen van hun idee ook andere ideeën en activiteiten om eenzaamheid aan te pakken kwijt. Op de website wordt de komende tijd ook het programma met alle activiteiten in de Week tegen Eenzaamheid bekend gemaakt.Kick-off Week tegen Eenzaamheid


De winnaar van de prijs wordt bekendgemaakt tijdens het Nationale Eenzaamheid Congres 2013 op 26 september 2013. Dit congres voor professionals uit alle branches, is de officiële kick-off van de Week tegen Eenzaamheid; een week vol activiteiten om eenzaamheid aan te pakken zoals de Langste Eettafel van Nederland en verschillende vrijwilligersworkshops.

 “De VriendenLoterij steunt de Nationale Eenzaamheid Prijs om creatieve en baanbrekende ideeën vanuit heel Nederland  te verzamelen waardoor er nieuwe wegen ingeslagen kunnen worden om eenzaamheid echt tegen te gaan. Eenzaamheid is een maatschappelijk probleem en treft veel Nederlanders, zowel jongeren als ouderen, direct in hun welzijn. Het is niet alleen een individueel probleem, maar heeft ook  te maken met de manier van leven en denken in onze samenleving. Eenzaamheid is iets dat we samen moeten oplossen. De VriendenLoterij steunt de Nationale Eenzaamheidsprijs daarom van harte”, zegt Michiel Verboven, Managing Director van de VriendenLoterij.

Week tegen Eenzaamheid

De Week tegen Eenzaamheid, dit jaar van 26 september t/m 5 oktober, is onderdeel van de bewustwordingscampagne die Coalitie Erbij het hele jaar door voert om kennis en kunde rond eenzaamheid te verbreden en delen. Het doel is het thema uit de taboesfeer te halen en bespreekbaar en bekend te maken. Ga voor meer informatie naar www.samentegeneenzaamheid.nl.