Asscher maakt uitzondering voor Giro, niet voor hospice

31 maart 2016

Uitkeringsgerechtigden mogen met behoud van hun WW-uitkering als vrijwilliger helpen bij de start van de Giro d’Italia (6,7 en 8 mei in Nederland). Dat laat wielerliefhebber en minister Asscher van Sociale Zaken en Werkgelegenheid aan de Tweede Kamer weten. Vereniging NOV gunt dit de wielervrijwilligers van harte, maar vindt dit ook in schril contrast staan met al die vrijwilligersorganisaties - waar geen commerciele belangen zijn - die de minister niet uitzondert van de regeling. Het is ook niet zo dat er niet genoeg tijd was om de regeling WW en Vrijwilligerswerk sneller te evalueren en eerder aan te passen. De start van de Giro stond al heel lang gepland. Een paar voorbeelden van hoe een kromme regeling slecht uitwerkt.

Hospice Sinten Maartenhuis

Neem het hospice Sint Maartenhuis in WInschoten. Daar werken ze met man en macht (allemaal vrijwilligers) om mensen in de laatste levensfase te begeleiden. De zogeheten ANBI-status, nodig om met ww'ers te mogen werken, willen ze helemaal niet hebben en hebben ze ook niet nodig. Ze richten hun inspanningen liever op het vrijwilligerswerk, want het verkrijgen van een ANBI-status is echt wel even werk en het is lang niet altijd zeker dat een vrijwilligersorganisatie die belastingtechnische status krijgt. Als ww'er kun je er niet de broodnodige hulp bieden. Extra zuur, volgens Trijnko Pelgrim: "Er zijn bij ons al drie vrijwilligers aan een betaalde baan gekomen, mede door hun inzet bij ons."

Gouden engel met 'verkeerde' rechtsvorm

Of neem De Gouden Engel in de gemeente Alkmaar. Op initiatief van de Stichting Johannes Bos in juni 2009 in Koedijk een nieuwe monumentale stellingmolen, De Gouden Engel, afgebouwd. De molen en het bijbehorende winkeltje worden gedreven door een echtpaar. De rechtsvorm waaronder zij werken is een VOF. Zij hebben een verklaring van de belastingdienst gekregen, waarin staat zij mogen werken met vrijwilligers. Voorheen kregen vrijwilligers die een uitkering hebben via UWV, toestemming om bij de Gouden Engel vrijwilligerswerk te doen. UWV wijst nu de aanvragen van nieuwe vrijwilligers om vrijwilligerswerk te mogen doen af omdat De Gouden Engel geen ANBI-status heeft en ook niet zal krijgen.

Veel meer voorbeelden

Het zijn een paar voorbeelden van de 150 meldingen die gedaan zijn op het Meldpunt WW en vrijwilligerswerk. Buiten het meldpunt om krijgt NOV van veel vrijwilligerscentrales meldingen waar de regeling WW en Vrijwilligerswerk het vrijwilligerswerk niet helpt, maar dwarszit.

Evaluatie van de regeling

Asscher laat momenteel onderzoeken of de regels voor vrijwilligerswerk door uitkeringsgerechtigden moeten worden aangepast. De uitkomsten van deze evaluatie verwacht hij rond de zomer. Een eventuele aanpassing komt dus te laat voor de Giro d’Italia, vandaar deze uitzondering. De ervaringen rond de Tour de France en de Giro d’Italia neemt de minister mee in zijn evaluatie. Vereniging NOV neemt deel aan de begeleidingscommissie van die evaluatie.

Draag bij aan deze website

Geef uw tips, voorbeelden en opmerkingen.


Een bijlage is optioneel. Bestandsformaat: pdf.
De maximale bestandsgrootte is 32 MB.
Na het plaatsen ontvangt u een e-mail ter bevestiging.
Het e-mailadres wordt niet bij uw bijdrage getoond.