Actie: Vrijwilligerszorg (en mantelzorg) verlichten in plaats van verplichten

05 juni 2013

Zorgt u voor een ander als mantelzorger of zorgvrijwilliger? Of draagt u de informele zorg een warm hart toe en wilt u hen steunen? Kom dan digitaal in actie en laat heel Nederland weten dat verlichten de manier is in plaats van de zorg te verplichten!

Juist verlichten, vermijd morele verplichting

Er gaan steeds meer stemmen op om mantelzorgers te verplichten om voor een ander te zorgen. Verplichten is niet de juiste manier. Mantelzorgers en zorgvrijwilligers verlichten wel! De staatssecretaris geeft terecht aan dat mantelzorg niet verplicht kan worden. 

Maar, haal de huishoudelijke hulp weg en het huis vervuilt. Mantelzorgers zijn misschien niet verplicht ook het huis schoon te maken. Maar ze zullen hun naaste niet laten vervuilen. Hoe vrijwillig is deze mantelzorg dan nog? 

Ook morele verplichting kan tot overbelasting leiden. Dit kan niet de bedoeling zijn. Intensief en langdurig voor iemand zorgen kan alleen als je dat op eigen wijze kan doen. 

Wat heeft u nodig?

Wat heeft u nodig om goed te kunnen zorgen voor uw zorgbehoevende naaste? Of wat moet er gebeuren om mantelzorgers en zorgvrijwilligers te verlichten? 

U heeft nu de kans dit duidelijk naar voren te brengen! 

Op 10 juni a.s. is het debat over de brief langdurige zorg. Een debat over de informele zorg waarbij uw input belangrijke informatie is voor Kamerleden en de staatssecretaris van VWS. 

Kom in actie!

2,6 miljoen mantelzorgers en 25.000 zorgvrijwilligers zijn niet in de gelegenheid om naar het Malieveld te komen. 

Maar online actievoeren is voor iedereen mogelijk. Doe nu mee. Laat horen wat er volgens u moet gebeuren. Op uw eigen dorpsplein, stadshart of op het Malieveld. 

Ga naar: 

www.mezzo.nl/actie