Netwerk Jeugd: Is leuk niet genoeg?

21 mei 2013

Op een plek waar eerst staal en nu plannen worden gesmeed, is op 21 mei de verkennende netwerkbijeenkomst Jeugd nieuwe stijl. Hoofddoel van de bijeenkomst is met actieve jeugdorganisaties een actuele agenda opstellen voor het delen van kennis en ervaring, innovatie, samenwerking, maar ook voor het verzamelen van informatie voor lobby. Daarnaast hebben we al een eerste thema als appetizer: Niet-formeel leren, met Mark Snijder van het NJi als aanjager van de discussie (bekijk vooral ook het filmpje van Ken Robinson in zijn blog).

Agenda

  1. Introductie en kennismaking
  2. Lezing/discussie: Is leuk niet genoeg?
  3. Agendasetting (breng uw vragen en belangen mee)

 

Thema niet-formeel leren: Is leuk niet genoeg?

Mark Snijder gebruikt zijn (Europese) ervaring met niet-formeel leren als wetsteen om uw organisatiedoelstellingen op te slijpen. Mark stelt en vraagt: "Vrijwillig jeugd- en jongerenwerk doet zichzelf en de doelgroep te kort als de tijdsbesteding alleen leuk is en geen aandacht heeft voor competenties. Jongerenorganisaties vervullen een belangrijke rol in het bewust maken en expliciteren van de niet-formele leerervaringen die jongeren in hun activiteiten opdoen. Zonder deze rol onthouden organisaties niet alleen de jongeren van de competenties die ze hun hele leven kunnen gebruiken, ook knagen ze hiermee aan hun eigen bestaansrecht. ‘Alleen leuk’ is in toenemende mate niet meer genoeg, voor jongeren zelf, voor hun ouders en voor de gemeente of andere financiers. Ik licht toe waarom en wat alternatieven zijn. Moeten vrijwillige jongerenactiviteiten altijd leuk én zinnig zijn?" Heeft Mark gelijk? Of wil hij ons alleen uit de tent lokken?

Waar en wanneer? 

De bijeenkomst vindt plaats op dinsdagmiddag 21 mei van 14.00 tot 16.30 uur op een verrassingsplek aan de outskirts van Utrecht, in het groen en tussen de onvervalste hard core hangplekken van Kanaleneiland en Leidsche Rijn De Meern. Waar precies? Dat laten we u weten als u zich heeft aangemeld. Onze locatie is goed te bereiken met openbaar vervoer.

Hoe doet u mee?

Voorwaarde voor deelname is dat u iets wilt delen met de anderen, want dat is de basis voor alle netwerken van NOV. Een project(plan), een methode om competenties te registreren, onderzoek, een theorie, vrijwilligersbeleid, jongerenbeleid, manieren van fondsenwerving; noem het maar op. Het moet iets zijn waarvan u denkt dat andere deelnemers er iets aan hebben. Dat maakt het waardevol. Als u zich heeft aangemeld, krijgt u een (tijdelijk voor niet-leden) account bij NOV waar u uw product kunt uploaden, zodat anderen het kunnen inzien.

Aanmelden doet u voor 7 mei via deze link. Het maximaal aantal deelnemende organisaties is 30, met maximaal 2 deelnemers per organisatie.

Wie organiseert?

De organisatie is in handen van Vereniging NOV en de Slinger Jongeren. Vanuit de Slinger Jongeren organiseert Rutger van Weeren, de betrokken bestuursleden vanuit NOV zijn Alice Leijten (Plattelandsjongeren.nl) en Fedde Boersma (Scouting Nederland).

Vragen?

Stel ze Mark Molenaar, m.molenaar nov.nl, 0610922192.