Actieve bewoners, vrijwilligersorganisaties en buurtcommunities leren van elkaar

09 december 2015

In de eigen buurt of wijk kunnen de verschillende organisaties elkaar soms niet makkelijk vinden.

Waarom niet?

  1. Gewortelde vrijwilligersorganisaties als Humanitas, Het Rode Kruis werken soms stedelijk en met het eigen netwerk van vrijwilligers.
  2. Buurtinitiatieven en sociale ondernemers/buurtbedrijven werken soms op een andere wijze en met andere (type) mensen.

En hoe kan het anders?

Op deze avond gaat het over elkaar ontmoeten, beelden en verhalen uitwisselen over de eigen sterke punten, de verscheidenheid en de overeenkomsten in het nemen van maatschappelijk initiatief.

Vanuit drie perspectieven

Drie actieve bewoners zullen vanuit drie manieren van organiseren en binden hun verhalen vertellen over de motivatie waarmee het allemaal begonnen is, de activiteiten waarmee ze dagelijks bezig zijn en de impact die het heeft op de leven van de mensen waarvoor ze het doen.

Ook het eigen verhaal delen

In tafelgesprekken kun je jouw verhaal delen en luisteren naar die van anderen. Het is een avond om ook gezamenlijk het verhaal van de participatiesamenleving van onderop te maken en te vertellen. Het is mooi met elkaar verstand en gevoel te delen over de concrete ervaringen van de ‘participatiesamenleving’, de doe-democratie of het eigenaarschap in de eigen activiteit, maar ook te ontdekken waar de verhalen elkaar vinden, waar niet, en of er meer verbinding zou kunnen zijn? De verhalen komen van onderop; hoe raak je gemotiveerd? Waar begint je initiatief? Wat doen al die initiatieven en hoe doen ze dat? En wat levert het op voor jezelf en voor anderen?

Programma

  • Welkom en opening door moderator Redouane Amine
  • Eerste akte ‘Wat beweegt jou?’ Een van de drie verhalenvertellers deelt zijn/haar verhaal plenair. Daarna tafelgesprek.
  • Tweede akte ‘De uitdaging?’ Een van de drie verhalenvertellers deelt zijn/haar verhaal plenair. Daarna tafelgesprek.
  • Derde akte ‘Wat maakt jouw beweging tot een succes?’ Een van de drie verhalenvertellers deelt zijn/haar verhaal plenair. Daarna tafelgesprek.
  • Plenaire terugkoppeling van de avond

 

Tijdstip

Woensdag 9 december Inloop 19:30, avond 20.00-22.15

Locatie

Pakhuis de Zwijger
Piet Heinkade 181 B 
1019 HC Amsterdam

Deelname gratis, reserveren

Zie:  https://dezwijger.nl/programma/participatie-zoekt-samenleving

Wie organiseren?

Om met elkaar een krachtig verhaal te vertellen, zoeken we naar een brede vertegenwoordiging van het maatschappelijk initiatief. De bijeenkomst Buurtcommunities wordt daarom deze keer georganiseerd in een samenwerking tussen LSA, Vereniging NOV, Kracht in Nederland, Movisie, Indische Buurtcommunities en Pakhuis de Zwijger.