Deskundigheidsbevordering Kindervakanties

05 oktober 2013

Bijeenkomst voor deskundigheidsbevordering voor alle participanten en geinteresseerden in het Steunpunt Kindervakanties. 

Organisator

Steunpunt Kindervakanties

Locatie

Austerlitz

Kosten

Voor participanten zijn tot 2 deelnemers de kosten gratis, voor meer dan 2 deelnemers, en voor niet-participanten zijn de kosten 25 euro per persoon.

Inschrijven 

Inschrijven kan door een mailtje te sturen naar info steunpuntkindervakanties.nl . Geef bij inschrijven aan in welke thema’s (zie onder programma) je geïnteresseerd bent! 

Programma 

11.00   Ontvangst

11.15   Welkom

11.20   Terugblik op afgelopen zomer

De zomer is net voorbij, tijd om te kijken of we samen trends kunnen herkennen van het afgelopen seizoen. Interessegebieden van deelnemers, het moment van promotie en van boeken, gedrag van ouders, etc.  Hoe verscheen ons werk in de pers, wat geeft aanleiding tot extra zorg voor volgend jaar? Vanuit het Steunpunt verzamelden we ook signalen. (plenair)

11.45  Ronde 1 thema-sessies (zie onder voor beschrijving)

  • Worst-case scenario’s, risisco-invenatarisaties en –evaluaties
  • Raad & daad

 

13.15  Lunch

14.15  ronde 2 thema-sessie: creeren van een zomerkampcultuur (plenair)

16.15   Netwerkborrel

 

Thema's

Worst-case scenario’s, risico-inventarisatie en -evaluaties

(doelgroep: besturen, beroepskrachten)

Op aanraden van de keurmerkcommissie en keurmeester Gerrit Corbijn is het stuk over RI&E’s toegevoegd, met specifiek aandacht voor RI&E’s bij activiteiten.

Alle participanten van het Steunpunt KinderVakanties steken veel tijd in goede voorbereiding en opleiden van vrijwilligers. Toch kan er altijd iets gebeuren, iets waar je bij de voorbereiding geen rekening mee hebt gehouden. Of het is net een graadje erger dan verwacht. Tijdens deze sessie willen we het hebben over het omgaan met ‘rampen’, zoals grote ongelukken, ongewenste intimiteiten en alle rompslomp die er tijdens en na bij komt kijken. Denk hierbij aan rampenplannen, contact met de pers, etc.

Raad & daad

(doelgroep: iedereen)

Hoe doe jij dat?? Kennen jullie dat ook? Welke situaties van afgelopen jaar zou je met collega’’ s eens door willen praten? Uitwisseling van lastige én leuke praktijksituaties leveren vaak veel inspiratie op voor het nieuwe seizoen. Hoe werk je met de VOG’s bv? Tips voor elkaar!  Welke punten wil jij aan de orde stellen?

 Creëren van een ‘zomerkampcultuur’

(doelgroep: alle zomerkamporganisaties)

Inleiding door Froukje Hajer i.v.m. de ontwikkelingen in het jeugdbeleid, specifiek gericht op vakantiekampen.

Elk jaar gaan vele kinderen op zomerkamp, toch is het verre vanzelf sprekend dat een kind in de zomervakantie een weekje op kamp gaat, ondanks dat het goed is voor de ontwikkeling van een kind. In de verenigde staten is het eigenlijk normaal dat kinderen op kamp gaan en zou het een goede ontwikkeling zijn als dat ook in Nederland gewoon zou worden. In deze sessie willen we het er over hebben hoe we, het steunpunt en haar participanten, dit stapsgewijs voor elkaar zou kunnen krijgen.