Debat Civil Society en Vrijwilligerswerk

06 september 2012


Ruim baan voor vijf miljoen vrijwilligers in Nederland

Vereniging Nederlandse Organisaties Vrijwilligerswerk (NOV) en de MOgroep (werkgeversorganisatie voor Welzijn en Maatschappelijke Dienstverlening) organiseren voor de verkiezingen een politiek debat over het belang van de Civil Society en de rol van het vrijwilligerswerk daarin.

Deelnemende politici

Fred Teeven (VVD), Nine Kooiman (SP), Hanke Bruins Slot (CDA), Fatma Koser Kaya (D66), Liesbeth van Tongeren (GroenLinks), Marieke de Groot (PvdD), Herman Wegter (CU), Pierre Heijnen (PvdA).

Waarom debat?

Vrijwilligers en hun organisaties zijn de basis voor een sterke, sociale en weerbare samenleving en een mooier Nederland. Zij steken met liefde jaarlijks een miljard uur van hun tijd in sport, zorg, welzijn, buurtwerk, natuur, landschap, veiligheid, opvoeding en spel, kunst, cultuur, religie en levensbeschouwing én politiek.

Die inspanning is ook vanuit economisch perspectief van onschatbare waarde. Alle vrijwilligers tezamen besparen de samenleving alleen al aan loonkosten minstens 20 miljard euro. Dat is aanzienlijk meer dan de bezuinigingsopdracht van het kabinet. Ook hierom mag verwacht worden dat vrijwilligerswerk van politiek Den Haag erkenning en worden nieuwe wetten en regels vaak niet getoetst op ongewenste effecten voor het vrijwilligerswerk. Dat maakt dat vrijwilligers(organisaties) zich niet erkend voelen en gehinderd worden in het werk dat ze belangeloos doen voor mens en maatschappij. Landelijke en lokale overheden moeten de voorwaarden scheppen voor de ondersteuning en scholing die nodig zijn voor een sterke civil society. Politici en bestuurders zijn aan zet om dit op alle beleidsterreinen en departementen mogelijk te maken.

Daarom willen NOV en de MOgroep samen met vooruitstrevende vertegenwoordigers van de politieke partijen piketpalen slaan voor de positie van het vrijwilligerswerk in het nieuwe regeerakkoord.

Aanmelden

Het debat hierover vindt plaats op donderdag 6 september 2012 bij KIVI NIRIA aan de Prinsessegracht 23 in Den Haag (10 minuten lopen van CS). Het debat duurt van 17.30 tot 19.00 en de inloop is vanaf 17.00 uur. U kunt zich hier aanmelden. U ontvangt na aanmelding per mail een bevestiging.

Graag tot ziens op 6 september.

Namens NOV en de MOgroep,

Marius Ernsting (voorzitter NOV) en Marijke Vos (voorzitter MOgroep)?

?

Voorwaarden

Toegang tot het debat is gratis, maar de plaatsen in de zaal zijn kostbaar. U kunt tot een week voor datum annuleren, daarna kunt u een vervanger opgeven. Zowel annuleren als een vervanger aanmelden kan op debat nov.nl . Als na aanmelding zonder te annuleren niemand komt, brengen we 25 euro in rekening als bijdrage in de organisatie.